Home » De 4 mooiste tempels van Sri Lanka op een rijtje

De 4 mooiste tempels van Sri Lanka op een rijtje

door Charlotte

Als je naar Sri Lanka gaat, ontkom je er niet aan om ook een paar tempels te bezoeken. Ik vind het altijd indrukwekkend en interessant om doorheen te lopen en te zien wat het met en voor de mensen daar doet. Vooral die grote en kostbare boeddha beelden maken heel veel indruk. In deze post wil ik de belangrijkste tempelcomplexen op een rijtje zetten.

boeddha beeld sri lanka

1. Anuradhapura

Allereerst Anuradhapura, de oudste koningsstad van Sri Lanka en het ligt in het noorden van Sri Lanka. Het bestaat uit een oude en een nieuwe stad. Voor de oude stad koop je een entreeticket en dan vind je een groot gebied met ontelbare stoepa’s, dagoba’s en tempels. Deze zijn gebouwd in de tijd van de vele koningen die hier woonden van ongeveer 400 voor tot 900 na Christus. Bovendien is het indrukwekkend om er doorheen te fietsen, maar belangrijk is ook dat je de juiste informatie krijgt. Daarnaast is het dus handig om met een gids te gaan die je alle ins en outs kan vertellen.

2. De tempel van de tand, Kandy

In Kandy staat de tempel van de tand. Dit is de belangrijkste boeddhistische tempel van Sri Lanka. Volgens de overlevering is na de crematie van Boeddha, zijn tand uit de as gehaald en naar Sri Lanka gesmokkeld. Binnen het paleizencomplex is toen een tempel gebouwd om de tand te bewaren.

tempel van de tand
De Tempel van de Tand in Kandy

Vroeger werd de tand één keer per jaar, op de rug van een grote mannetjesolifant, tien dagen rondgedragen tijdens een parade. Dit was tijdens Esala Perahera, de Tempel van de Tand ceremonie. Nu houden ze de tand binnen het paleis en wordt alleen nog een kist rondgedragen die de tand symboliseert. Het maakt de ceremonie niet minder indrukwekkend. Ook het paleis is zeker de moeite waard. Vooral de entree is mooi met alle muurschilderingen en houtsnijwerk. Een van de olifanten die de tand heeft rondgedragen staat opgezet in een aparte ruimte. Best bizar. Toegangsprijs is 1500 LKR of 8.00 euro en is te koop in een ticketmachine bij de ingang van het complex.

Na een bezoekje aan de tempel is het leuk om een tuktuk te regelen en de berg op te gaan om het grote Bahiravokanda Vihara boeddhabeeld te bezoeken. Je voelt je echt heel nietig naast dat grote beeld, maar je kunt er ook genieten van het uitzicht over Kandy. Deze prachtige stad staat samen met de Tempel op de Unesco Werelderfgoedlijst.

3. De gouden tempel van Dambulla

De gouden tempel is misschien wel de indrukwekkendste tempel die ik heb gezien. Het Boeddhistische tempelcomplex, Raja Maha Vihara, bevindt zich op 160 meter hoogte en heeft ook een fantastisch uitzicht over het omliggende gebied. In vijf grotten bevinden zich heel veel beelden en schilderingen. De Grot van de Goddelijke Koning, dit is de eerste grot, heeft een liggende boeddha van wel 15 meter.

vallei dambulla
Onderweg naar boven genieten van het uitzicht
dambulla
Het plein voor de grotten

De tweede grot, is de grootste grot, en hierin staan bijna zestig beelden van Boeddha en andere Hindoegoden. Je kunt er ook genieten van de vele muurschilderingen. Ook in de andere grotten staan beelden. Al met al indrukwekkend wat een groot aantal je hier bijeen ziet. Het complex staat sinds 1991 op de Unesco Werelderfgoedlijst. De grotten zijn open van 07.00 tot 19.00 uur en je kunt onder aan de berg een ticket kopen voor 1500 LKR.

4. Koningsstad Polonnaruwa

De stad Pollonaruwa is de belangrijkste stad van Sri Lanka geweest. In de stad staan de ruïnes van het oude Koninklijke Paleis. Dit was een gebouw van 7 verdiepingen, maar daar zijn er nog maar twee van zichtbaar. Desondanks is het indrukwekkend om er rond te kijken.

koningsstad pollonaruwa
Het heiligdom van Atadage

Wij zijn op de fiets door deze stad gereden. Maar je kunt ook een tuktuk huren. Dat kun je ook bij de receptie van je hotel regelen. De afstanden zijn te doen, maar hou er rekening mee dat het warm is, en je wil ook niet afgepeigerd bij de tempels en ruïnes rondlopen.

Het mooiste vond ik Gal Vihara. Dit is een groep van vier boeddha’s die uit de rotsen zijn gehouwen. En ze zijn allemaal nog in perfecte staat. Tegenwoordig helaas met een lelijke ombouw om ze te beschermen tegen de weersinvloeden. De staande boeddha is 7 meter hoog, en de liggende zelfs 14 meter.

gal vihara pollonaruwa
Gal Vihara

5. Nog meer tempels

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie tempels in Sri Lanka. In elk dorpje of stad vind je wel een plek waar de bewoners naar toe kunnen gaan om hun goden te vereren. Tijdens een rondreis door Sri Lanka kom je er een heleboel tegen, elk uniek en mooi op zijn eigen manier. Naast de boeddhistische tempels zijn er ook vele hindoetempels. Ik vond het vooral heel bijzonder dat beide religies zo dicht naast elkaar kunnen bestaan. Ieder met zijn eigen manier van rituelen.

Wil je nog meer lezen over Sri Lanka? Lees hier over 5 activiteiten die je er kunt doen.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter