Home » In Oudewater op jacht naar een heks

In Oudewater op jacht naar een heks

door Charlotte

Vanwege de lockdown en een verbouwing op mijn werk, werkte ik even niet op zondagen, zoals ik in normale omstandigheden wel doe. Ik heb daar nooit problemen mee, maar ik merk wel dat nu ik vrij was op deze dag, je toch makkelijker iets gezelligs gaat doen, omdat andere mensen dat wel altijd als “uitjesdag” zien. Nou hebben Simone van Papertravels en ik er nooit zo’n moeite mee om iets leuks te gaan doen, maar nu hadden we wel heel snel een spontane date geregeld.

grachtenpandjes oudewater
Trapgevels in het centrum van Oudewater

Leuke plaatsen in Nederland

Ik vind het zelf altijd leuk om leuke plaatsen te bezoeken. Daar een mooie wandeling maken. Eventueel een museum bezoeken en tussendoor ergens wat eten en drinken. Met diezelfde lockdown viel het eten en drinken een beetje in het water. Want een to-go is toch anders dan dat je ergens kunt gaan zitten. En natuurlijk is het goed om de horeca te sponsoren, maar ook ik baalde van alle maatregelen zoals een QR code, een mondkapje en vooral buiten nuttigen. Gelukkig zijn de meeste restricties binnenkort opgeheven en kunnen we weer doen wat we het liefste doen, GENIETEN.

corona bord
Ik hou wel van deze humor

Oudewater

Na een kopje koffie sprongen Simone en ik in de auto richting Oudewater. Ik had al meer van dit leuke plaatsje gehoord en aangezien het toch min of meer in “mijn achtertuin” ligt, wilde ik er graag eens naar toe. Oudewater ligt aan het riviertje de Lange Linschoten in de provincie Utrecht en is het oudste stadje in het Groene Hart. Oudewater heeft stadsrechten gekregen in 1265. In Oudewater staan zo’n 300 historische gebouwen, 97 gemeentelijke monumenten en 127 rijksmonumenten. Dit levert Oudewater de hoogste monumenten-dichtheid op in heel Nederland.

Geschiedenis van Oudewater

Oudewater is rond 1100 ontstaan in een bocht van de twee rivieren de Lange Linschoten en de Hollandse IJssel. De naam komt waarschijnlijk van de verbastering van Oude (uiter)waarden, maar dat is een gok. Door de strategische ligging was de stad een belangrijke vesting. Er is dan ook regelmatig om gevochten, dan behoorde het bij de ene provincie, dan weer bij de andere. Sinds 1970 hoort het weer bij Utrecht. In 1572 is de hele bevolking van Oudewater uitgemoord door het Spaanse leger, wat nu nog elk jaar herdacht wordt als de Oudewaterse moord. Tijdens deze inname is er een enorme brand ontstaan die een groot deel van de middeleeuwse gebouwen in de stad in de as legde.

waardsedijk oudewater
Vlakbij de parkeerplaats op de Ravelijnstraat

Touw uit Oudewater

Rondom Oudewater werd veel hennep geteeld, wat diende als grondstof voor het maken van touw. In de zestiende en zeventiende eeuw was Oudewater een belangrijke touwproducent. Deze touwen werden gebruikt voor de schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie en daardoor werd de stad welvarend. Dat is te zien aan verschillende panden in het centrum van de stad. Bij de productie van touw, kwam er een gele vloeistof vrij, bij de bewerking van de hennep. Dit kwam op de schorten van de touwslagers terecht en leverde ze de bijnaam geelbuiken op. Wil je meer weten over het maken van touw? Aan de Reijersteeg 4 bevindt zich het Touwmuseum de Baanschuur waar ze er je alles over kunnen vertellen.

De heksenwaag van Oudewater

Maar Oudewater is vooral bekend om de heksenwaag. En tijdens onze wandeling moesten we daar natuurlijk ook naar binnen. En wat een leuk museum is dit. We mochten eerst naar de bovenverdieping waar de geschiedenis van de Heksenwaag heel informatief wordt uitgelegd door middel van verschillende filmpjes en foto’s. Wanneer was je nou eigenlijk een heks? En wat gebeurde er in de zestiende en zeventiende eeuw met heksen? Daarna kun je je beneden laten wegen op de weegschaal die al sinds 1545 de enige plek is voor een eerlijke weging. Verdachte mensen werden gewogen, omdat van heksen werd gezegd dat ze heel licht zijn. Logisch want anders vallen ze van hun bezem.

Gewogen en gelukkig te zwaar

Ooit noemde een collega mij altijd die heks en ik kon daar altijd smakelijk om lachen. Hij had een heksenbezem staan en hield die wel eens in de lucht en riep dan naar de collega’s Charlotte is ook weer binnen hoor. Je snapt dat ik mij natuurlijk zeker even wilde laten wegen en ik hoop dat hij mijn “certificaet van weginghe”, dat ik ontving, toen ik gelukkig te zwaar bleek te zijn, ooit eens onder ogen krijgt.

Restaurant Hex

Na de opluchting van ons overgewicht hadden we wel een lunch verdient, en het treft, want naast de Heksenwaag zit een super leuk restaurant Hex by Paul en Inge. We hebben er een heerlijk broodje gegeten, maar er staat nog zoveel meer op de menukaart, dat wij er zeker nog een keer terug willen.

restaurant hex
Het interieur van Hex

Wandeling

Na de lunch hebben we heerlijk door de stad gelopen. Genoten van de mooie gevels en de rust die er deze zondag nog heerste in het centrum. De planning was om de wandeling van RoutesinUtrecht.nl te lopen, maar we raakten natuurlijk weer ergens afgeleid. We zagen dat we ook een rondvaart door de grachten konden doen, maar dat is alleen van dinsdag tot en met zaterdag. Nog een reden om bij wat zonniger weer terug te gaan naar Oudewater.

Wil je nog meer lezen over leuke wandelingen of plaatsen in Nederland, kijk dan op mijn website bij wandelingen.

Sharing is caring!

You may also like

2 comments

Simone 20 februari 2022 - 8:59 am

Jaaaa. Leuk geschreven weer hoor. Lekker bezig 😉

Reply
Charlotte 20 februari 2022 - 9:04 am

Was ook een leuke middag toch!😉

Reply

Laat een comment achter