Home » 10.000 stappen uitdaging: wandelen rond Abcoude

10.000 stappen uitdaging: wandelen rond Abcoude

door Charlotte

Al sinds vorig jaar heb ik het 10.000 stappen boek van Arie Boomsma en wil ik al een wandeling maken in het achter gebied van Abcoude. Helaas is er vorig jaar niks van gekomen, maar afgelopen zaterdag ben ik samen met Ralph naar Abcoude gereden en hebben we deze mooie wandeling eindelijk gemaakt.

weilanden abcoude
De inspiratie voor Pieter Mondriaan

Parkeren

Ik had gelezen dat je gratis kon parkeren bij het station, dus daar hadden we afgesproken. Dan moet je wel het juiste adres invoeren en niet denken, het zal wel het Stationsplein zijn. Daardoor stond ik op een andere parkeerplaats dan Ralph, die wel het juiste adres, Spoorlaan, had ingevoerd. Ik bleek geparkeerd te hebben bij het oude stationsgebouw van Abcoude, dat sinds 1977 niet meer als zodanig in gebruik is.

Sinds 2016 is in dit gebouw Hotel De Witte Dame gevestigd. Een statig boutique hotel waar op het moment hard gewerkt wordt voor een nieuwe toekomst. Op dit adres is een TOP parkeerplaats. Dat betekent gratis parkeren en uit je auto je wandelschoenen in of op je fiets stappen voor een mooie route door de omgeving.

Zicht op Abcoude bij het fort

Fort bij Abcoude

Omdat we nu een ander startpunt hadden dan origineel de bedoeling was, had ik niet goed gekeken naar de knooppunten. En we liepen natuurlijk ook even bij te kletsen dus zo kwam het dat we langs de poorten van Fort Abcoude liepen en besloten om daar ook even een kijkje te nemen. Fort bij Abcoude is gebouwd tussen 1884 en 1887 van baksteen en brikkenbeton. Het is het oudste gebouw van de Stelling van Amsterdam en als enige gebouwd met baksteen.

Het fort bestaat uit een hoofdgebouw met kruitmagazijn, slaapvertrekken en een waterkelder. De buitenmuren zijn bijna twee meter dik! Vlak na de Eerste Wereldoorlog deed het gebouw al geen dienst meer. Sinds 2006 beheert Natuurmonumenten dit Unesco Werelderfgoed. Je kunt er binnen kijken in het weekend en op donderdagen van 10.00-17.00 uur.

De tweede ronde

Na ons rondje om het fort gingen we weer op zoek naar ons volgende punt en kwamen we er achter dat we een détour hadden gemaakt. Dus na een klein uurtje stonden we weer bij de auto. We hadden vanaf de TOP eerst rechtsaf moeten gaan richting Gein Zuid in plaats van “langs het spoor” lopen. Maar gelukkig is de route daarna goed te volgen. Deze route loopt voornamelijk door het weidse achterland van Abcoude. Dus hou er rekening mee dat het weer je wel gunstig gezind moet zijn. Wij hadden de wind voornamelijk achter, maar met de voorloper van orkaan Corrie viel het op sommige stukken niet mee om niet te slingeren.

langs gein
Langs de Gein

Mondriaan

De Amsterdamse schilder Piet Mondriaan, ja die van de mooie gekleurde vlakken, fietste vaak langs het Gein en schilderde daar graag de omgeving: de oude boerderijen, de knotwilgen, maar vooral ook de bekende Oostzijdse molen. Deze poldermolen is niet te bezoeken, maar je kunt er wel overnachten.

oostzijdse molen
De Oostzijdse molen

Bij knooppunt 15 ligt B&B de Vink. Het is een monumentaal pand , vroeger als herberg in gebruik. Piet Mondriaan kwam daar graag samen met andere schilders. Wij zijn een klein stukje verder gelopen en hebben heerlijk geluncht bij Anna Haen. Bij deze leuke locatie kun je iets eten of drinken, maar ook high tea-en en/of een kijkje nemen in hun streekwinkel. Ze werken samen met boeren en leveranciers uit de buurt. En het smaakte ons prima.

Broekzijdse molen

We vervolgen onze route aan de andere kant van de Gein, nadat we de Wilhelminabrug zijn overgestoken. Daar komen we de Broekzijdse Molen tegen. Deze poldermolen heeft nog tot 1977 dienst gedaan om de Broekzijdse polder met een scheprad leeg te malen. En is ook nu nog werkend. De molen stamt uit 1641 en was oorspronkelijk een binnenkruiter.

De molenaar kon de kap hiermee draaien en de wieken op de wind zetten. Later is er een buitenkruiter van gemaakt. In 2009 is de molen gerestaureerd. Het scheprad heeft een diameter van 6.5 meter en is een van de grootste van Nederland. Dat is toch een leuk weetje als je er langs loopt. De molen is een van de 23 molens die in het beheer zijn van Utrechts Landschap.

broekzijdse molen
De Broekzijdse molen

Terug richting Abcoude

Langzaam gaan we weer terug richting Abcoude. We krijgen nog even een straffe wind tegen, maar dat is niet erg want we genieten echt van de mooie omgeving. Weidse uitzichten, de knotwilgen en langs vliegende reigers.

Langs de Ruwelswal worden we van een afstandje aangestaard door een kudde koeien. Deze runderen zijn Gasconne-koeien. Dit ras is nooit gekruist met andere rassen en worden ook wel oerrunderen genoemd. Ze zijn eigendom van boerderij de Lindenhoff in Baambrugge en worden gehouden vanwege hun heerlijke vlees.

gasconne koeien
Gasconne koeien bij Abcoude

Knooppunten

Als we weer in de bewoonde wereld komen, houden we de route aan van de knooppunten. In plaats van de 10.000 stappen die we in de planning hadden, hebben we bijna 12 kilometer gewandeld. Het is een prachtige omgeving en ik ga zeker in het voorjaar nog eens terug, want ik denk dat het met al dat groen en nog meer zon, ook heel mooi uit zal zien. Wil je deze wandeling ook maken hou dan de volgende knooppunten aan: 73-74-14-15-11-57-59-56-64-68-12-13. En wil je het rondje bij het fort er ook bij pakken dan loop je vanaf de parkeerplaats naar punt 85 en loop je langs het fort en over het forteiland.

En wil je meer inspiratie voor wandelingen in Nederland, kijk dan hier.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter