Home » Wandelen in het Drentse Dwingelderveld NP

Wandelen in het Drentse Dwingelderveld NP

door Charlotte

In het zuidwesten van de provincie Drenthe ligt een prachtig Nationaal Park, het Dwingelderveld. Dus toen Simone en ik logeerden in het Westerkerkje in Steggerda, was het een mooie uitvalsbasis om te gaan wandelen in dit mooie gebied. Vroeger ging ik in de herfstvakantie logeren met mijn Oma en tante Riet in Drenthe en ik denk dat ik daar toen ook zeker geweest ben, maar ik had er zogezegd “geen actieve herinnering” aan. Ik weet wel dat ik Drenthe altijd een mooie plek vond, dus leuk om dit nu weer te herontdekken.

Dwingelderveld
Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld

Dit Nationale Park is het grootste natte heide gebied van West Europa. Het is een afwisselend gebied. Behalve heide, vind je er ook bos, stuifzand, jeneverbesbosjes en ruim veertig vennen. Een deel van deze vennen is al ontstaan in de ijstijd. Maar ook door de veenafgravingen die in het gebied hebben plaatsgevonden.

Wat leeft er?

Door het afwisselende gebied leven er ook veel verschillende planten en dieren. Je vindt er dopheide, veenpluis, klokjesgentiaan en orchideeën in de natte gedeeltes. En in het droge stuk leeft struikheide en jeneverbes.

In Nederland leven drie slangensoorten, en deze leven alle drie in het Dwingelderveld. De adder, de ringslang en de gladde slang. Wij hebben ze niet gezien hoor, daarvoor was het veel te druk waar wij liepen.

Voor de vogelaars is er ook veel te beleven. Er leven spechten, roofvogels en heidevogels. En sinds een aantal jaar komt de kraanvogel er ook zijn jongen groot brengen. Mocht je er heen gaan dan is een verrekijker een goed idee.

bospad
Het begin van onze wandeling

Wandelen

Het Dwingelderveld is een uitgelezen gebied om te gaan wandelden. En dat kun je doen vanaf verschillende startpunten. In het park is wel 60 kilometer aan wandelroutes. Bij het bezoekerscentrum Benderse 22 in Ruinen, starten al drie routes. Wij hebben de auto geparkeerd bij het Oriëntatiepunt bij Spier. Dit hadden we als tip gekregen en zonder verder te informeren zijn we gaan wandelen en witte paaltjes gaan volgen. Dat bleek achteraf een familiepad te zijn van 2.6 kilometer. Dit familiepad is verhard en ook geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of gehandicapt. Het mooie van dit pad vond ik wel dat je een goeie indruk krijgt van alle verschillende gebieden in het Dwingelderveld.

Fietsen

Fietsen is hier ook goed mogelijk. Ik denk dat ik dit van de zomer best een keer wil gaan doen. Ik heb al gezien dat er mooie aangelegde fietspaden zijn en er zijn ook twee mooie routes, die allebei starten bij het bezoekerscentrum in Ruinen. Een van ongeveer 32 en een van 53 kilometer.

plattegrond Dwingelderveld

Lunchen bij de Bospub

Na onze te korte wandeling, hadden we bedacht om ergens anders te gaan lunchen, omdat bij de parkeerplaats alleen koffie to go was en we eigenlijk wel iets lekkers wilden eten. En zo reden we naar de Bospub in Lhee. Net aan de andere kant van het Dwingelderveld, dan waar we hadden geparkeerd. Hier hebben we “lunch to go” in de auto opgegeten. Jammer, want de Bospub ziet er echt heel leuk uit. Nogmaals een reden om nog een keer terug naar Drenthe te gaan.

Schaapskooi Hijkerveld

Na de lunch hebben we een mooie wandeling gemaakt bij de Schaapskooi op het Hijkerveld. Maar helaas begon het toen al langzaam donker te worden. Het mistige weer hielp daar ook niet aan mee, dus we besloten om terug te gaan naar ons Westerkerkje.

schaapjes Hijkerveld
De schaapjes bij Schaapskooi Hijkerveld

Hunebed D52

Maar natuurlijk niet voordat we langs een hunebed waren gereden, want dat hoort toch wel bij Drenthe. Ten noordoosten van Diever ligt hunebed D52. Afkomstig uit de Trechterbekercultuur van 3.400-2.800 voor Chr. Al gevonden in 1855. Maar pas begonnen met restauratie in 1953. Het hunebed bestaat uit 14 draagstenen, 6 dekstenen, 2 sluitstenen en 1 poortzijsteen. Het heeft een lengte van 14.5 en een breedte van 4.8 meter. Ik weet dat we in de vakanties met Oma en tante Riet ook altijd bij hunebedden gingen kijken, dus zo is het cirkeltje weer rond.

Wil je meer wandelen, ergens in Nederland. Check dan op mijn website voor mooie wandelingen.

Sharing is caring!

You may also like

4 comments

Nel 29 januari 2022 - 10:08 am

Dank weer voor de tip en wetenswaardigheden!

Reply
Charlotte 29 januari 2022 - 10:15 am

Graag gedaan Nel!

Reply
Annemiek 29 januari 2022 - 5:49 pm

Dankjewel Charlotte. Weer leuke inspiratie op gedaan!

Reply
Charlotte 30 januari 2022 - 5:02 am

Kijk, dat is de bedoeling!

Reply

Laat een comment achter