Home » De Nazcalijnen bij Nazca in Peru

De Nazcalijnen bij Nazca in Peru

door Charlotte

Nadat we van de boot komen in Paracas NP, brengt onze chauffeur ons naar de volgende stop, Nazca. We komen zo tegen het einde van de middag aan bij het uitkijkpunt, waar we alvast de eerste tekeningen kunnen bekijken. Het is gelukkig niet zo heel druk meer. Want van onze reisbegeleidster hebben we begrepen dat dat gedurende de dag wel anders is. Nu hoeven we niet zo lang te wachten. Er is ook niet zoveel tijd meer want de zon gaat al bijna onder. Tijdens het wachten kun je nog wel even souvenirs shoppen, want zelfs hier zijn mensen die hun waren verkopen. Peruanen zijn een ondernemend volkje. Overal, ook al zit je op ruim 4000 meter hoogte en/of in “the middle of nowhere”. Er is altijd wel een stalletje of een kleedje met souvenirs.

Uitkijktoren Nazca
Nazca lijn 1
De boom vanuit de uitkijktoren

Voorbereiding op de vlucht

Als we allemaal boven geweest zijn, rijden we door naar Nazca, waar de personen die een vlucht gaan maken allemaal gewogen moeten worden. Aan de ene kant stemt mij dat wat ongerust, want in wat voor vliegtuig gaan ze ons stoppen???? Maar het blijkt dat ze de groep zo “gunstig” mogelijk gaan indelen op gewicht. Nou vooruit dan maar.

Aeropuerto de Nazca

Ik zit in de eerste groep die opgehaald wordt voor de vlucht en dat betekent dat ik om zes uur al klaar moet staan. Op het vliegveld moeten we door de douane en moeten wij zelfs met de tassen door de detectiepoortjes. Wat pas achteraf echt hilarisch is. We lopen naar onze kist en gaan de lucht in. Op het vliegveld was het best zonnig, maar zodra we op stijgen zien we de bewolking steeds dikker worden. Boven de eerste tekening maken we een rondje en dat is nog te zien, maar daarna verdwijnt de grond onder de wolken en besluit de piloot terug te gaan naar het vliegveld.

We balen natuurlijk stevig en denken dat wordt een reden om terug te komen naar Peru, maar niks is minder waar. Na de landing vertelt de piloot dat we in de hal moeten wachten en dat hij ons op komt halen zodra het zicht beter is. De tweede keer is het allemaal gehaaster en is er in het vluchtschema geen tijd voor de pantomime van de tassencontrole.

De Nazca lijnen

De Nazca lijnen zijn waarschijnlijk al gemaakt in de periode van 200 voor tot 900 na Christus door Nazca- en Paraca-indianen. De figuren zijn gemaakt op de hoogvlakte in een van de droogste gebieden op aarde. Daar is het gemiddeld 25 graden en het regent of waait er zelden, waardoor ze zo lang bewaard zijn gebleven. In de jaren 30 van de vorige eeuw is onder andere onderzoekster Maria Reiche bezig geweest te achterhalen wat de betekenis is van deze lijnen. Zelfs vorig jaar is er nog een nieuwe tekening ontdekt.

De lijnen lijken op ploegvoren en zijn nergens dieper dan 30 centimeter en tussen de 40 en 110 centimeter breed. De bovenste roze laag aarde wordt weggehaald, en daaronder ligt een laag met lichte kiezels. Door het veranderende licht van de laagzakkende zon wordt het reliëf duidelijker zichtbaar. De tekeningen variëren van 25 meter tot 275 meter lengte. In 1994 zijn de lijnen door Unesco op de Werelderfgoedlijst gezet.

Een mooie vlucht

De piloot maakt heel mooi rondjes boven elke tekening. Hij vraagt ook steeds of iedereen klaar is met filmen of fotograferen. Ook al is dit ons tweede rondje, hij neemt alle tijd, en dat is netjes. Uiteindelijk vliegen we weer terug en komen ook nog langs de uitkijktoren. Nu is er goed te zien dat de Panamarican Sur dwars door de staart van de hagedis is aangelegd.

Uitkijk vanuit de lucht
De hagedis, de boom en de handen

Zeker doen als je in Peru bent

Ik ben blij dat ik de vlucht heb gemaakt en ik vind het zeker een “must do” als je daar bent. Op de grond krijg je niet de indrukwekkende grootte van de tekeningen mee. Pas als je er boven vliegt kun je zien dat het maken van die lijnen in die tijd best een uitdaging moet zijn geweest . En niet met een shovel of iets dergelijks, maar gewoon met de hand en met stokken. Het is ook bijzonder dat ze nu nog steeds nieuwe tekeningen ontdekken. In de middag kunnen we bij het zwembad wat ontspannen of, zoals wij doen even door het plaatsje lopen.

Lees hier de andere posts over Peru.

Sharing is caring!

You may also like

1 comment

Reizen naar Peru, Chauchilla | Charlies Travels 20 maart 2021 - 7:55 pm

[…] Zuid Amerika […]

Reply

Laat een comment achter