Home » Stalis, Kreta: wat je hier zeker moet doen

Stalis, Kreta: wat je hier zeker moet doen

door Charlotte

Meestal probeer ik niet twee keer op hetzelfde plekje te zijn, als ik een weekje naar Griekenland boek. Want er zijn zoveel mooie eilandjes en plaatsjes om nog te ontdekken. Maar per ongeluk was ik nu weer in Stalis op Kreta, waar ik een paar jaar geleden ook was. Ach een luxe probleem, want het was erg leuk om ergens te lopen en mij te realiseren dat ik er al eerder was geweest. En nu weet ik zeker wat hier mijn vijf favoriete dingen zijn om te doen.

Stalis kust
Uitzicht op de zee bij Stalis, Kreta

Wandelen langs de kust van Stalis naar Chersonissos

De bedoeling was om er een relax vakantie van te maken. We zouden de hele week met een boekje bij het zwembad liggen of onder een parasol op het strand. Nou dat is mislukt! Daar tegenover staat dat we een paar mooie wandelingen hebben gemaakt. De eerste is vanaf Stalis langs de kust naar Chersonissos. De wandeling is ongeveer zeven en een halve kilometer. Afhankelijk hoe ver je wil lopen. Je loopt voornamelijk langs de kust en de uitzichten zijn echt prachtig. Trek wel goede wandelschoenen aan , want hier en daar liggen stenen en je wil daar echt niet vallen.

Stalis beach
Het kustpad vanuit Stalis

We vertrekken vanuit Stalis en net buiten Stalis kun je een heel stuk op een boulevard lopen. Daarna wordt het wat ruiger als je langs de kust loopt, maar dat maakt de wandeling wel leuk. Onderweg zijn genoeg tentjes voor een drankje of een hapje. Vlakbij Cherso moet je even goed opletten hoe het pad loopt, er is een stukje dat je boven langs de weg moet gaan. Bij Cherso zie je dat daar toch een ander publiek komt. Zwemparadijzen en veel barretjes met een hoop herrie. We gaan ergens lunchen en nemen de lokale bus weer terug naar Stalis.

Van Oud Chersonissos via Piskopiano en Koutouloufari naar Stalis

Dat wandelen bevalt ons wel, dus we hebben een nieuwe route bedacht. We laten ons met de taxi afzetten op het centrale plein in Oud Chersonissos. Vanuit Stalis kost ons dat 25,- euro. Tip: spreek van tevoren met de chauffeur af wat de kosten zijn, zodat je niet voor een verrassing komt te staan. Oud Chersonissos is precies het tegenovergestelde van het Cherso wat we kennen van de gelijknamige reality serie. Op het pleintje verschillende leuke restaurantjes en cafeetjes. Op het moment dat wij er rondlopen zitten er alleen wat Griekse mannetjes aan een frappé. Voor de rest is het redelijk uitgestorven. En heerlijk om op je gemak doorheen te wandelen.

Als we zijn uitgekeken, lopen we langs de weg naar het volgende dorpje Piskopiano. Ik kan zo genieten van het geluid van de cicaden. Tot er weer een brommertje voorbij komt scheuren. Typisch Grieks zullen we maar zeggen. Net als de katten die je overal ziet liggen. Onverstoorbaar slapend, totdat je met je camera voor hun neus komt, dan willen ze nog wel eens gaan poseren. Ook in Piskopiano lopen we een rondje en daarna door naar Koutouloufari.

Hier ploffen we even op een terrasje voor een drankje waarna we de route vervolgen. Deze loopt weer Chersonissos in en zo komen we weer op de kustweg die we weer bewandelen tot we na tien kilometer weer terug zijn in Stalis. Deze wandeling is echt een aanrader omdat je van de gebaande paden afgaat en door rustige Griekse dorpjes loopt die niet zo toeristisch zijn.

Naar Agios Nikolaos en Spinalonga vanuit Stalis

Vanuit Stalis kun je heel gemakkelijk de lokale bus nemen. Aan de doorgaande weg zijn verschillende busstops. De bus gaat elk kwartier, maar het is wel Griekenland, dus hier en daar moet je er een of meerdere Griekse kwartiertjes bij optellen. Ga gewoon staan en denk er maar aan dat je in ieder geval niet in de wind en/of de regen hoeft te wachten. Voor ongeveer 4,- euro heb je een mooie en afwisselende busrit. In Agios Nicolaos stap je uit op het busstation.

Agios Nikolaos is een vissersdorpje. Het is gebouwd rondom het Voulismeni meer. Volgens de verhalen is dit een bodemloos meer, maar volgens de feiten is het 64 meter diep. Je mag er ook niet in zwemmen, maar er omheen lopen is wel leuk. Vlakbij Voulismeni is ook het winkelgebied. Als je hier niet slaagt voor een leuke souvenir, gaat het je nergens lukken. Je kan ook even langs de haven lopen. Hier vandaan gaan de boten die je naar Spinalonga brengen.

Voulismeni
Voulismeni meer in Agios Nikolaos

Spinalonga

Spinalonga is het lepra eiland dat voor de kust bij Elounda op Kreta ligt. Toen Kreta in 1903 een republiek werd moesten de Turken Kreta verlaten, maar de Turken op Spinalonga weigerden om te vertrekken. De regering verbande toen alle melaatsen naar Spinalonga. De Turken werden bang, omdat de ziekte als erg besmettelijk en erfelijk werd gezien, en ze verlieten het eiland. In 1957 werd er pas een medicijn gevonden en tot die tijd bestond de leprakolonie. Daarna mochten ze gelukkig terugkeren naar de maatschappij.

Spinalonga Kreta
Het fort op Spinalonga

Vooral het verhaal van dit eiland maakt dit een indrukwekkend uitstapje om te doen als je in oostelijk Kreta bent. En het is ook leuk om een boottochtje te maken. Een halve of hele dagtocht inclusief zwemstop worden overal aangeboden. Dit kun je doen via je reisorganisatie, maar ook als je in de haven van Agios Nikolaos bent. Niet overal zijn de gidsen een toevoeging omdat ze vooral heel veel feiten vertellen die je toch weer vergeet. Heb je gids Dimitri dan weet je dat je goed zit. Hij heeft een indrukwekkend verhaal en je gaat met een ander gevoel weer van Spinalonga weg.

Met de bus naar Kritsa

Vanuit Agios Nikalaos kun je meteen door bussen naar Kritsa. Dit is met stip het leukste dorpje op Kreta en vanuit Stalis ben je er in ruim een uur. De bus zet je midden in het plaatsje af. Vandaar kun je heerlijk ronddwalen. Ik heb hier heel vaak mijn motto uitgesproken: nog even om dat hoekje kijken! En elke keer werden we weer verrast.

In de winkeltjes van Kritsa worden voornamelijk lokale producten verkocht. De vrouwen maken zelf tapijten, doeken en kleding. Maar daarnaast kun je hier olijfolie kopen uit de olijfboomgaarden rondom Kritsa. Eten doe je bij een van de leuke taverna’s in het dorpje. De ideale plek voor heerlijke mezze.

De Lassithi hoogvlakte en de grot van Zeus

We wilden ook graag een keer een dagje de binnenlanden in. Wij kozen voor een dagtocht naar Het Lassithi plateau met Safari Club. We werden opgepikt bij ons hotel en gingen per four wheel drive Jeep op pad. We hadden een leuk gezelschap, wat natuurlijk ook helpt aan een leuke beleving. Onze gids Toine is erg enthousiast. Hier en daar springt ie uit de auto om kruiden te plukken en ons te laten ruiken.

Safari Club Kreta
Onderweg met de Jeep van Safari Club

We hebben onderweg verschillende stopplekken. De Aposelemis dam met uitzicht op het verzonken dorp Sfendili. In Amarianon proeven we olijfolie en raki. We rijden over het Lassithi plateau en bezoeken de grot van Zeus. Een stevige wandeling naar boven, en als je dan denkt we zijn er, moet je nog even zo ver de grot in dalen, met de groeten van je knieën. De grot van Zeus is volgens de overlevering de plek waar Zeus, de oppergod, is geboren. Het is een grot met stalagtieten en stalagmieten, die ze op een mooie manier hebben uitgelicht. Voor 6,- euro mag je er naar binnen.

De geitenboerderij van Yiannis

Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt, want op 1100 meter hoogte, is het bezoek aan geitenhoeder Yiannis. Bovenop de berg heeft hij zijn 700 geiten rondlopen, die samen verantwoordelijk zijn voor de productie van heerlijke geitenkaas. Toine heeft ons al gewaarschuwd dat we de auto niet onder een boom moeten neerzetten. Als we aan komen rijden is meteen duidelijk waarom niet. Toine geeft een uitleg hoe de kaas hier wordt gemaakt. We proeven de kaas en uiteraard moeten we weer raki drinken.

Vergeet niet te ontspannen

Ik geef toe dat ik op reis al snel de gedaante van een Duracel konijntje aanneem. Maar er zijn ook zoveel leuke en mooie dingen te ontdekken. Ben je in Stalis dan is het natuurlijk ook heerlijk om echt een dagje te ontspannen aan het zwembad of het strand. Je kunt bijna langs de hele kust een strandbedje huren met de zo gewenste strandparasol. Dik boek mee en goed smeren, dan heb je ook een heerlijke dag! Meer lezen over Griekse eilanden kun je hier over Kos en Lesbos.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter