Home » Wat te doen op Kos, Griekenland

Wat te doen op Kos, Griekenland

door Charlotte

Ik steek het niet onder stoelen of banken dat een klein stukje van mijn hart wel uitgaat naar Griekenland. En het liefst zou ik toch wel elk jaar een keer op een Grieks gedeelte van de aarde willen staan. Na drie keer naar Andros, heul heul heul lang geleden en verspreidt over verschillende jaren, landde mijn vliegtuig op Kos. Ik ben nooit zo van de grootschalige complexen en we hadden een leuk klein appartementencomplex in Psalidi, Yiannis apartments. Dit gezellige complex ligt erg gunstig. Vlakbij Kos stad, maar ook bij het strand. De kamers zijn eenvoudig, maar als het goed is ben je er toch alleen om te slapen.

haven kos stad
De haven van Kos Stad

Op de fiets

Kos staat bekend als het fietseiland en zeker rondom Kos stad liggen prima fietspaden. Ook een voordeel dat het eiland niet zo bergachtig is als andere eilanden in Griekenland. Wij hadden een fiets gehuurd bij de buurman van het complex. Dat was wel handig want we hadden ook een keer pech en toen werden we netjes voorzien van een nieuwe fiets. Even bellen en daar kwam het busje al aanrijden.

Ontspannen als hoofddoel

Ons grootste doel van deze week op Kos was natuurlijk ontspannen. En dat kun je prima doen op Kos. Je kan bij Yiannis aan het zwembad blijven liggen, maar mijn voorkeur gaat toch wel uit naar een strandje en af en toe sissen in de zee. En er zijn meer dan genoeg van dit soort strandjes op het eiland. Aan de kust voor Yiannis ligt al een strandje met ligbedden en ook heel fijn, een paar lekkere restaurantjes bij de hand. Mavromatis was onze favoriet, het allerlekkerste Griekse eten en leuke mensen en nog beter: van je strandbedje het terras op en weer terug. Ik reken het meer dan goed!

Varen met de Dolce Vita

Maar na twee dagen aan het strand wilden we toch ook wel weer wat ondernemen dus ’s avonds hadden we een boottocht geregeld in de haven van Kos Stad. We zouden met de Dolce Vita een drie eilanden tocht maken naar Kalymnos, Plati en Pserimos. Dat leek ons wel wat, zo zagen we ook nog andere eilanden, er zat een lunch bij en mogelijkheid tot zwemmen. Maar we hadden beter verder kunnen kijken want dit was achteraf toch niet wat we ons voorstelden bij een idyllisch boottochtje over de Griekse wateren. Ten eerste was het overvol met voornamelijk Poolse en Russische mensen. Het eten was eigenlijk niet te (vr)eten en koud tegen de tijd dat iedereen in de rij zijn bordje had. Het was zo aan tijd gebonden dat er weinig ontspanning op ons neerdaalde en ik was blij dat we toch een knop om konden zetten en zo wel konden genieten van het uitzicht en de wandelingetjes op de eilanden die we bezochten.

Agios Fokas Beach

Dus de volgende dag was weer een stranddagje voor ons. Dit keer pakten we de fiets en reden naar Agios Fokas Beach. Vanaf Yiannis Appartments is het 5 kilometer fietsen en dan kun je heerlijk neerploffen op een strandbedje onder een parasol. Op de achtergrond lekkere lounge muziek en je hoeft maar te wuiven en de bediening komt je bestelling al opnemen. En heb je toevallig vrienden die in Turkije op vakantie zijn dan kun je naar ze zwaaien, want hemelsbreed ligt dat niet zo ver weg.

Nikos & Kontessa

Op de terugweg kom je langs restaurant Nikos & Kontessa waar je zeker een keer moet gaan eten, maar waar je ook een aperitief kunt nemen aan het einde van de stranddag. Ze maken daar van Kalamata olijven een overheerlijke tapenade voor op je broodje. Het water loopt mij al in de mond als ik dit alleen al opschrijf. Helaas is dit restaurant gesloten heb ik vandaag gehoord. (13-09-2021) Maar de herinnering blijft natuurlijk wel heel leuk. En aan leuke restaurantjes is sowieso geen gebrek op dit eiland.

Met de auto

Na weer een stranddagje ging het weer kriebelen en huurden we een autootje. We hadden niet echt een vaste route, maar we wilden de bergen in rijden. De weg slingert aardig en het is genieten van de mooie uitzichten. In een bocht kwamen we onverwacht deze aardige mevrouw tegen met haar “foodtruck”. Terwijl wij van het uitzicht genoten perste zij voor ons een verse jus d’orange.

Zia

We hadden gelezen dat we daar het leuke plaatsje Zia zouden vinden. Zia is behalve mooi ook erg toeristisch. Je parkeert aan het begin van het dorp. En dan loop je een straatje door met allemaal souvenirwinkeltjes. Uiteraard hebben we dit gedeelte ook doorgelopen en aan de kaneellikeurflessen geroken en olijfolie geproefd. Maar leuker is om een stukje omhoog te lopen naar de echte dorpskern.

zia klok
De klokkentoren van het kerkje van Zia

Daarna deden we een drankje bij restaurant de Watermolen, waar je ook een mooi uitzicht hebt. De zelfgemaakte citroen/limoen limonade is echt een aanrader en ik hou wel van hun humor. Ze houden in ieder geval ook wel van verzamelen, want er staat genoeg.

Paleo Pyli

We zijn ook nog doorgereden naar het spookdorpje Palio Pyli. Dit dorpje is uitgestorven nadat er in 1830 een cholera epidemie is uitgebroken. Na al die jaren zie je dat de natuur het dorp langzaam weer heeft terug gevorderd. Er hangt toch wel een bijzondere sfeer.

palio pyli kos
De restanten van Palio Pyli

De Thermen in Kos

Op de terugweg moesten we natuurlijk ook langs de Thermen rijden. Deze liggen op de weg voorbij Agios Fokas. Wij waren met de auto, maar er rijdt ook regelmatig een bus. Je moet dan nog wel een aardig stukje naar beneden wandelen en dat is best steil. Op het kiezelstrand is een gedeelte afgezet met keien en rotsen. Het warme water uit de grot loopt daar de zee in en blijft in dit kleine baaitje. Het water is behoorlijk warm/heet en schijnt goed te zijn voor vele kwalen zoals reuma en psoriasis. Wetenschappers denken dat het water bij de vulkaan Nisyros vandaan komt en bewijs zou bijvoorbeeld de zwavelgeur kunnen zijn die er hangt. Ik had niet echt het idee dat ik er van was opgeknapt. En ik moest echt even stevig boenen onder de douche voor ik zonder zwavelgeur om mij heen, aan tafel kon gaan.

Kos Stad

Ook in Kos Stad is genoeg te doen. Dus op de fiets maar eens op ontdekkingstocht. Uiteraard kun je naar het oude centrum en kun je de leuke winkeltjes bekijken die er zijn. Je wandelt langs de haven en vooral in de avonduren kun je daar allerlei boottochtjes boeken. Je kunt naar de ruïne maar dat hebben wij over geslagen. We vonden het leuk om rond te fietsen, hier en daar een drankje doen en de sfeer proeven. Voor souvenirs moet je naar de overdekte markt op het plein. Daar koop je verse en gedroogde kruiden, olijfolie en olijfzeepjes. Vooral lastig als je alleen handbagage hebt, want je wordt er heel hebberig van.

Archagelos Michael

Op ons laatste dagje hadden we ook onze leukste activiteit op Kos. Na onze teleurstelling van het andere boottochtje wilden we toch nog graag een keer het water op. Tijdens onze vorige terugtocht hadden we gezien dat er ook werd gevaren met zeilschepen en dat leek ons een goede afsluiter. Dus monsterden wij aan op de Archagelos Michael.

ons zeilschip
De Archagelos Michael in Vathy

Gelukkig hier geen overdosis aan mensen, maar een kleine groep en voor iedereen voldoende ruimte op het dek of beneden. Ook nu deden we verschillende eilandjes aan waaronder Vathy en Pserimos. In een prachtige baai konden we zwemmen terwijl de bemanning onze barbecue ging voorbereiden. Van alle boottochten die ik in Griekenland heb gedaan in de afgelopen jaren, staat deze BBQ met stip op nummer 1!

Zeilend terug

Na nog een stop op Pserimos, waar we al eerder geweest waren, en een stukje samen varen met dolfijnen, gingen we weer terug naar de haven van Kos. We hadden aan de schipper gevraagd of we niet terug konden zeilen. Want ja, zit je op een zeilboot, dan wil je toch liever niet op de motor varen. Eerst wilde hij dat niet doen, omdat niet iedereen daar fan van is, maar waarschijnlijk dacht hij ook in ene, ja doen!! Er was zo’n lekker windje om te zeilen. Dus de zeilen werden gehesen en wij hadden een spectaculaire terugtocht.

Griekse avond op Kos

Helaas was hiermee ons weekje Kos weer voorbij. ’s Avonds hebben we nog een leuke Griekse avond mee gemaakt. Waarvan het beter is om er geen foto’s van te delen. We waren uitgenodigd bij een ander appartementen complex, door mensen die we hadden ontmoet, en het was inderdaad een feestje. Lekker eten, veel ouzo en genoeg retsina en uiteraard Griekse muziek en dans . Ja zelfs de borden vlogen aan het einde van de avond volgens goede Griekse gewoonte, door de lucht .

Vathi haven

Wil je lezen over mijn ervaring op Lesbos? Klik dan hier.

Sharing is caring!

You may also like

2 comments

Jolanda 15 september 2021 - 4:21 pm

Ik krijg gelijk heimwee, wat was dit een super toffe vakantie

Reply
Charlotte 15 september 2021 - 4:22 pm

Sweet memories komen weer boven hè

Reply

Laat een comment achter