Home » Welk restaurant kies je als je op Kreta bent?

Welk restaurant kies je als je op Kreta bent?

door Charlotte

Als je op vakantie bent, is elke dag de vraag: Waar gaan we vandaag eten? In de week dat ik samen met Simone van Papertravels op Kreta was, zijn we heel luxe elke dag uit eten geweest. Dat kon ook niet anders want we verbleven in een hotel. En eerlijk gezegd is het ook wel een hobby van ons, om leuke restaurantjes te ontdekken. In deze blog deel ik de leukste restaurants die we hebben bezocht in het oosten van Kreta.

Restaurant Med
Het terras van restaurant Med in Chersonissos

Kostas restaurant in Stalis, Kreta

Na een lange reisdag kwamen we aan bij ons hotel. We sliepen in het Aggello Boutique hotel. Zoals dat gaat met een reisdag waarin je hebt gevlogen, is de eerste trek meestal wel verdwenen. Maar ja, ben je in Griekenland, dan hoort daar op z’n minst een Mythos biertje en een schaaltje tzatziki bij. Dus we besloten om toch een klein hapje te gaan eten in het restaurant van het hotel. Dat was een aangename verrassing. We bestelden naast de tzatziki en brood ook nog feta saganaki, gebakken feta in bladerdeeg. En dat was heerlijk.

We besloten ter plekke om later die week nog eens terug te gaan. En ook toen hebben we heerlijk gegeten. We kozen weer voor verschillende mezze en die gingen allemaal schoon op. Om onszelf te beschermen mochten we maar één ronde bestellen. Het zal je niet verbazen dat we ook op onze laatste avond hier zijn gaan eten. Naast het lekkere eten is de bediening erg goed. Ze zijn vriendelijk en attent. Kostas spreekt Nederlands, dus mocht je je niet goed kunnen redden in het Engels dan kan dit ook een extra voordeel zijn. We hebben hier echt genoten van het eten en de mensen.

Extra leuk: ik zag op hun Instagram dat Kostas restaurant tweede is geworden in de verkiezing van het beste Griekse Hotel Restaurant. Een mooie bekroning op hun harde werken van deze zomer 2023. Aggello Boutique Hotel werd derde bij Best Greek Boutique Hotel.

Med restaurant in Chersonissos, Kreta

Tijdens onze wandeling van Stalis naar Chersonissos kwamen we per ongeluk terecht bij restaurant Med. We hadden net een stuk gelopen met een overdosis zwembaden en herrie. Niet ons ding, maar we hadden wel zin in een lunch. Toen we het terras van Med zagen besloten we meteen te gaan zitten. Het terras kijkt fantastisch uit over de baai bij Chersonissos, maar je hebt geen last van de drukte. Pas toen we gesetteld waren zagen we dat er iets lager nog een terras zat.

Het restaurant zit hier sinds 2011. Ze hebben het motto dat ze het eten van de lokale boer naar de tafel brengen. Aan de ober, die ook de eigenaar bleek te zijn, vroegen we wat hij ons adviseerde. We kregen een heerlijke salade met smakelijke producten en een lekkere dressing. We hadden ook een Thaise baby kokosnoot besteld. Die voeren ze zelf in vanuit Thailand. Voor ons een heerlijk plekje voor de lunch, maar zeker ook een goed adres als je wil dineren of een feestje vieren met een cocktail met de zonsondergang.

Taverna Romantic Corner

Dit was met stip ons favoriete restaurant. We kwamen hier langs wandelen toen het was gesloten. Maar het leuke plekje sprak ons aan, dus de volgende dag hebben we gebeld of ze open waren. Vanuit Stalis is het een wandeling van twee kilometer naar de taverna. Als je de naam ziet word je natuurlijk al blij, maar wat denk je van het gezellige terras.

restaurant romantic corner
Taverna Romantic Corner

Als we aan komen lopen is het restaurant officieel nog niet open, maar er zitten al verschillende mensen te lunchen. Dat kan in dit familierestaurant. Moeder en vader staan in de keuken en de zonen nemen de honeurs op het terras waar. Dat doen ze leuk. We bestellen een heerlijke dakos salade. En het is jammer als hij op is. Buiten de kaart om heeft mama vandaag Galaktoboureko gemaakt. Dit is een traditioneel dessert van filodeeg en custard. Laten we daar nou al de hele week naar op zoek zijn. Gevonden!!

’s Avonds maken we nogmaals de wandeling naar het hoekje. Langzaam wordt het donker en dat geeft een extra speciale sfeer. Ook nu eten we weer verrukkelijk. Een van de jongens komt naar ons toe met de vraag of we er die middag ook al waren. Als we dit bevestigen is hij teleurgesteld. Hij heeft zojuist een weddenschap verloren van zijn vader, die ons ’s middags al had gezien. Ook de laatste dag komen we “toevallig” net rond lunchtijd hier langs. Je snapt dat we lekker weer zijn gaan zitten.

Giannis Cafe Bar in Malia

Vanuit Stalis maakten we een wandeling naar Malia, een dorpje verderop. Ook hier zijn we weer door alle kleine straatjes in Old Town Malia gelopen en op een schattig hoekje kwamen we Giannis Café Bar tegen. Weliswaar geen restaurant, maar een bezoekje zeker waard. Kijk naar de foto’s en je snapt dat we hier even een pauze inlastten. Op de borden stond dat ze zelfgemaakte limonade siroop hebben, en die wil je! Ik liet me verleiden tot een frappé met een bolletje ijs en al genietend zaten we op het terras in het straatje.

Je kunt ook op het dakterras plaatsnemen. Daar zit je heerlijk tussen de planten op relaxte banken. Toen wij er waren was het door de zon te warm. Het dakterras is echter ideaal als de zon langzaam onder gaat en je al nippend aan een cocktail, uitkijkt over Old Town Malia.

Taverna Agadiko in Kritsa

Het laatste restaurant wat ik je als tip mee wil geven is Taverna Agadiko. Ook hier kwamen we per ongeluk terecht. Taverna Agadiko is niet zo groot, maar heeft daarentegen wel een groot terras. Heerlijk onder de boom, die de zon goed weghoudt van je bord. Ook hier staan de lekkerste mezze op de kaart. Wij hadden natuurlijk weer moeite met kiezen, want alles zag er smakelijk uit. De bediening is vriendelijk en ook niet onbelangrijk, de ober had humor. Het winkeltje aan de overkant is van familie, na de gebruikelijke raki en klein toetje is het misschien leuk om er even te gaan kijken.

restaurant Agadiko

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke restaurants die ik hier niet allemaal kan benoemen. Maar deze vijf zijn mijn beste tips. Trouwens de beste tip als je een leuk restaurant wil bezoeken is: Ontwijk de hoofdwegen en loop een rondje door de kleine straatjes. Dan kom je de meeste leuke taverna’s tegen, vaak gerund door de Mama van de familie, terwijl de rest mee helpt op het terras en achter de bar. In mijn ogen is een goed Grieks restaurant waar je heerlijk kunt eten en wanneer je opstaat staan de ribbels in je billen van de rieten stoeltjes 😉

Voor meer tips over Griekenland lees je op mijn blog.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter