Home » Fort Uitermeer, hapje, drankje en een mooie wandeling

Fort Uitermeer, hapje, drankje en een mooie wandeling

door Charlotte

Een paar weken terug was de eerste prachtige dag van deze lente. En wat hebben we daar met z’n allen naar uitgekeken, toch?! Voor ons was het een speciale dag, dus ben ik samen met mijn Moeder in de auto gestapt om ergens te gaan lunchen. Vanuit Ankeveen is het met de auto niet zo ver, om even richting Weesp te gaan en we zijn neergestreken bij Fort Uitermeer. Een prachtig plekje langs de Vecht.

fort uitermeer

Fort Uitermeer

Fort Uitermeer is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Het zogenoemde torenfort dateert uit 1845. Het ligt op de Oostoever van de Vecht, ten zuidoosten van Weesp. Vanuit het fort werden de landdoorgangen tussen het Naardermeer en de Vecht beschermd. De belangrijkste wegen waren de spoorlijn tussen Amsterdam en Amersfoort, en de weg tussen Weesp en Hilversum. Daarnaast werden de buurtforten geholpen bij aanvallen en beschermde het de keersluis, waarmee de polder onder water kon worden gezet.

Foto van website Uiteraard Uitermeer

De Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een 135 km lange verdedigingslinie, die is aangelegd tussen 1881 en 1914, op een afstand van 15 – 20 km afstand vanaf Amsterdam. Dit was om Amsterdam, als laatste gebied van het Koninkrijk der Nederlanden, te kunnen verdedigen. Het bestaat onder andere uit 36 forten, twee kustforten, twee vestigingen, vier batterijen en twee kustbatterijen en inundaties, waarover je hier over het Verdronken Bos en hier over Abcoude ook al kon lezen. De forten zijn zichtbaar, maar wat er ondergronds allemaal bij de Stelling hoorde, daar hadden de mensen in die tijd waarschijnlijk weinig weet van. In 1996 is de Stelling op de Unesco Werelderfgoedlijst gezet.

Het fort in gebruik

Op het moment is het fort zelf niet in gebruik, maar op het terrein worden wel bedrijfsuitjes georganiseerd. Bij het fort staan verschillende plofhuisjes. Deze waren gebouwd voor de opslag van munitie in de periode van de Koude Oorlog. Een paar van deze plofhuisjes zijn omgebouwd zodat men er vergaderingen en activiteiten kan doen.

rondom fort uitermeer
Rondom Fort Uitermeer

Toeristisch Overstap Punt TOP

Bij Fort Uitermeer is een TOP, dit betekent dat je er gratis kunt parkeren op een mooie ruime parkeerplaats en vandaaruit kun je prachtige wandelingen of fietstochten maken. Omdat de TOP ook langs de Vecht ligt is deze ook aangesloten op het Sloepennetwerk van Gooi en Vechtstreek. Dit is net als een wandel of fietsknooppunten netwerk. En in deze omgeving hebben we genoeg water, dus kun je mooie vaartochten maken. Nu nog op zoek naar iemand met een sloep, die mij rond wil varen 😉

vecht bij weesp
Zicht op de Vecht vanaf het terras

Hapje en drankje bij Paviljoen Uit & Meer

Bij een Top zit meestal ook een horecagelegenheid in de buurt. Naast Fort Uitermeer en langs de Vecht ligt Paviljoen Uit& Meer. Dit restaurant is een fijn plekje in elk seizoen. Je kunt er natuurlijk binnen zitten, maar ook op het terras naast de Vecht, lekker in het zonnetje is echt een feestje. Je kunt er heerlijk eten, zowel lunch als diner, maar een borrel is ook een goed idee. Daarnaast verzorgen ze ook catering voor bedrijfsuitjes of vergaderingen.

Een kleine wandeling

Na onze heerlijke lunch in het zonnetje hebben we een kleine wandeling gemaakt over het terrein en langs de Vecht. Er stond voor mijn moeder iets te veel wind, dus geen grote wandeling voor ons dit keer. Maar we gaan er zeker nog eens terug om te genieten van dit heerlijke plekje langs de Vecht. Nog meer mooie wandelingen vind je hier op een rijtje.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter