Home » Lusthof de Haeck, in de file voor paddenstoelen

Lusthof de Haeck, in de file voor paddenstoelen

door Charlotte

Ik werd vandaag wakker door de zon die door de gordijnen piepte. En nee, ik sprong niet meteen uit mijn bed. Maar ik had wel in mijn hoofd, wat ik wilde gaan doen. Ik had foto’s voorbij zien komen van Lusthof de Haeck en dat leek mij een prima dagbesteding voor een zonnige zondag.

lusthof de haeck
Herfstkleuren in Lusthof de Haeck

Lusthof de Haeck

Lusthof de Haeck is een natuurgebied aan de Nieuwkoopse plassen. Het is nu in beheer van Natuurmonumenten, maar het is vroeger in het bezit geweest van Dr. W.A. Teupken. Deze voormalige huisarts kocht dit stukje veenland in 1933, omdat hij graag een privé jacht- en visgebied wilde hebben. Het veenland transformeerde hij in een lusthof. Er werden paden aangelegd, bruggetjes gebouwd en doorkijkjes gemaakt. Hij plantte rododendrons en bamboe. En in het moerasbos kwamen voornamelijk elzen en berken.

Wandelroute door Lusthof de Haeck

Ik had mijn fiets geparkeerd aan de Bosweg. Daar over het bruggetje is een ingang. Maar je kunt ook aan de Hollandsekade, naast de uitkijktoren starten. Of vanaf de Kievit, de werkschuur van Natuurmonumenten. Als je over de brug loopt, heb je de keus om links of rechts te gaan, klein dilemma, maar voor het eindresultaat maakt het niet. Eigenlijk leidt de weg zich vanzelf. De wandelroute is nog net geen twee kilometer. En als er veel regen is geweest dan is het slim om een paar laarzen of goede wandelschoenen aan te doen.

ingang lusthof de haeck
Ingang bij de Bosweg

File voor de paddenstoelen

Toen ik aan kwam fietsen vond ik wel dat er veel auto’s op het pad stonden. Dat het inderdaad druk was, bleek uit de vele mensen die met hetzelfde rondje bezig waren. Halverwege kwam ik een mevrouw tegen die zich afvroeg waarom wij er allemaal waren. Had het soms ergens in gestaan?? Ik moest haar het antwoord schuldig blijven. We hadden wel allemaal hetzelfde doel, namelijk paddenstoelen fotograferen. Dat werd duidelijk aan de mensen die in een rijtje stonden te wachten om dezelfde vliegenzwammen op de foto te zetten.

Het schept een band

Het had ook wel iets gezelligs, want ik ben verschillende mensen een paar keer tegen gekomen, En dan wisselden we even paddenstoelen-informatie uit. Hi! Daar verderop aan de rechterkant ligt een dode boom met heel veel kleintje paddenstoeltjes erop hoor. Oh fijn! Joh, let even op, daar om het hoekje staan een paar vliegenzwammen naast een hele mooie boom. Super, dankjewel! Ik kreeg zelfs pepernoten van een groepje van vier studenten die ongeveer gelijk met mij opliepen. Ze zaten thee te drinken op een van de houten bankjes met een prachtig uitzicht. Nee, ze hadden geen kopje thee voor me, de theeglazen waren op, maar een handje pepernoten wilden ze graag met me delen.

bankje lusthof de haeck
Een van de mooi doorkijkjes

Van het padje af

Als je op paddenstoelenjacht gaat, is de tip wel om van het padje af te kijken. Paddenstoelen groeien het liefst op dode boomstronken, tussen het mos of natte gras, of in de schaduw van een boom. Na deze wandeling is sporten niet nodig, want je moet heel vaak door je knieën voor de mooiste foto’s. Op een gegeven moment kwam ik een gezin tegen. Ze hadden er stevig de pas in. Zagen mij om me heen kijken, met mijn camera in de aanslag en de vrouw zegt tegen haar familie: Die paddenstoelen vallen me wel tegen hoor, ik zie ze niet. Ik moest lachen en dacht, die is van het padje af…. of ze zit niet bij de juiste opticien.

Gevarieerd gebied

Aan de rand van het rietland van de Nieuwkoopse Plassen, kun je vanaf de vier meter hoge uitkijktoren De Wije Blik, prachtig uitkijken en met wat geluk vogels voorbij zien vliegen. De vogeltjes hielden zich vandaag op de achtergrond, er liepen alleen rare vogels op het pad 😉 Het is duidelijk dat het een gevarieerd gebied is. Om dat te ervaren, moet ik nog een keer terug op een rustige dag.

Ben je geïnteresseerd in een andere paddenstoelen wandeling, kijk dan even naar de blog over het Henschotermeer.

Even praktisch voor Lusthof de Haeck

  • Kom je met de auto dan kun je parkeren bij werkschuur de Kievit van Natuurmonumenten, hier is ook een toilet.
  • Adres voor de navi is: Hollandsekade 23a Woerdense Verlaat
  • De wandeling vanaf de Kievit inclusief Lusthof de Haeck is ruim 3 kilometer
  • Zorg voor goede schoenen of laarzen
  • Het is niet rolstoel toegankelijk
  • Er is geen horeca, maar genoeg bankjes om pauze te houden en wat mee genomen eten en drinken te nuttigen
  • Vergeet je telefoon en/of camera niet

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter