Ik was nog nooit bij Paleis het Loo geweest. Toen de gelegenheid zich voor deed, dat ik met Pia mee kon rijden, leek het mij het uitgelezen moment om daar toch eens een kijkje te nemen. Ik had zin om een koninklijke wandeling door het paleis en de tuinen te maken. Het was mooi weer, de zon scheen, en het was het ook nog niet zo druk qua vakanties. Ik hoefde dus niet bang te zijn voor file wandelen door het paleis.
Paleis het Loo
Paleis het Loo is een paleis, waar tot 1975 nog leden van de Koninklijke familie hebben gewoond. Als laatste waren dat Prinses Margriet en Mr Pieter van Vollenhoven. In 1984 werd het opengesteld als museum en zijn er ook evenementen en tentoonstellingen. Als je door de zalen loopt en de trappen beklimt krijg je een goede indruk hoe de Oranjes hier hebben geleefd. Maar ook de prachtige tuinen zijn een bezoek meer dan waard.
Geschiedenis van Paleis het Loo
Stadhouder Willem III en prinses Mary kochten in 1684 een klein kasteel, Het Oude Loo. Daar bouwden ze een nieuw zomerverblijf naast. Een prachtige plek op de Veluwe. Te midden van een groot jachtgebied en met vruchtbare grond voor een paleistuin. In 1689 werden William en Mary, koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland. Ze lieten Paleis het Loo verbouwen tot een groter paleis. Mary moest als koningin in Engeland verblijven. Ze is nooit meer op het paleis terug geweest, ze overleed al op 32 jarige leeftijd.
In 1795 viel het Franse leger Nederland binnen. Vanaf 1806 woonde Lodewijk Napoleon, als koning van Holland, in het paleis. Hij liet het paleis grijs-wit pleisteren en hij veranderde de tuin in een romantisch landschapspark. Ook de regerende vorsten erna, Willem I en II kwamen graag op Het Loo. Ook Wilhelmina was het liefst op het zomerpaleis, waar ze veel kwam als kind.
De restauratie van het paleis
Toen Prinses Margriet en haar gezin vertrokken uit het paleis, is er hard gewerkt om het paleis in de stijl van de 17e eeuw terug te brengen. De witte pleisterlaag werd verwijderd, evenals een paar 19e en 20e-eeuwse aanbouwen. Ook een extra verdieping is verwijderd. Er kwamen plafond en muurschilderingen tevoorschijn. De kroonluchters zijn voorzien van LED verlichting. En de appartementen van Willem III en zijn echtgenote Mary kwamen weer op z’n oude plekje op de eerste verdieping.
Vanaf 2018 is men bezig met een grote ondergrondse vernieuwing, die in 2023 in gebruik genomen wordt. Onder het voorplein komt 5000 m2 ruimte bij. Hier komen de bezoekers straks naar binnen. En is er plaats voor tentoonstellingen, een winkel en ontvangstruimten.
Mooie anekdote: vorige winter is er een grote eik gesneuveld. Er is toen over nagedacht, hoe deze weer gebruikt kon worden. De beschikbare delen zijn gezaagd. Dus na meer dan 300 jaar als boom buiten, ligt hij nu te schitteren als parketvloer in de balzaal.
De paleisroutes
Op het moment zijn er twee paleisroutes. Route Oost gaat over William en Mary, route West heeft een audioverhaal over het huis van Wilhelmina voor volwassenen en een familieverhaal voor kinderen. Als je de app van Paleis het Loo download, kun je ze gratis beluisteren. Eventueel kun je ook een audio apparaat huren.
De tuinen van Paleis het Loo
Als je het paleis hebt bezichtigd, MOET je ook een wandeling door de tuin maken. De tuinen zijn aangelegd om te laten zien hoeveel macht en rijkdom William en Mary bezaten. De tuin is symmetrisch, staat vol met prachtige planten, bloemen, ornamenten en fonteinen. En dat allemaal in een droog gebied als de Veluwe. Om voldoende water in de tuin te hebben, is het aangelegd op een lager gelegen gedeelte van de Veluwe. De symmetrie kun je trouwens het beste zien vanaf het dakterras, wat je ook kunt bezoeken aan het einde van de rondleiding.
De symboliek in de kasteeltuinen
De symmetrie in de tuin gaf Stadhouder William het aanzien dat hij de natuur heeft overwonnen. Alleen met doorzettingsvermogen, een goede visie en veel geld, kun je een tuin zoals deze laten aanleggen. De tuin staat symbool voor het paradijs op aarde. Het Huis van Oranje-Nassau vind je terug in de sinaasappelboom. De boom draagt bloesem en vruchten op hetzelfde moment en dat staat voor continuïteit. De tulp staat voor rijkdom, en klimop voor vaderlandsliefde. Nu je dit weet, kijk je toch anders als je door de tuin loopt.
De fonteinen
In de tuin zijn verschillende fonteinen. De Venusfontein is het symbool van liefde, vruchtbaarheid en geboorte. Godin Venus is de beschermster van tuinen en wijngaarden. De Herculesfontein staat voor kracht, heldhaftigheid en intelligentie. Het kleine kereltje in het midden is de jonge halfgod Hercules, die twee slangen in zijn weg vond, maar toch overleefde. In die tijd begreep men ook wel dat de fonteinen tevens voor William en Mary stonden. Daarnaast zijn er nog een hemelbol en aardbolfontein, die beide staan voor kennis en macht.
Even een praktisch
Paleis het Loo is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00. In de herfst en kerstvakantie ook op de maandag. Check in ieder geval even op de website voor de actuele openingstijden. Het is toegankelijk voor rolstoelen. De parkeerplaats is open van 09.00-18.00. Er zijn mogelijkheden voor een hapje en een drankje. Wees slim en download al thuis de paleis het Loo-app, voor nog meer leuke informatie en verhalen. Wil je meer lezen over kastelen en paleizen, dat kan hier.