Home » Beukenburgerpad: een klompenpad wandelen rondom Groenekan

Beukenburgerpad: een klompenpad wandelen rondom Groenekan

door Charlotte

Het Beukenburgerpad is een klompenpad in het buitengebied vlakbij Utrecht. Je loopt een mooie wandeling in het landschap tussen Groenekan en de Bilt. Vandaag werd voorspeld als een winderige en regenachtige dag, maar het bleek prima wandelweer. In plaats van klompen heb ik mijn wandelschoenen aan getrokken en de blauwe bordjes gevolgd die deze wandeling aanduiden.

beukenburgerpad
Ook de koeien genieten van de mooie herfstdag

Start van het Beukenburgerpad

Voor mij was het niet zo ver rijden naar de start van het Beukenburgerpad. Verrassend voor mij kwam ik op een stuk weg, waar ik vroeger regelmatig reed, maar nooit aan een wandeling daar gedacht. Ik heb mijn auto geparkeerd langs de Groenekanseweg in Utrecht. Je kunt hier parkeren op een kleine parkeerplaats onder het viaduct van de A27. Als je daar uitstapt kom je het informatiebord van het Beukenburgerpad al tegen. Voor de zekerheid kun je een foto van de route maken op dit bord. Altijd slim, mocht je ergens onderweg twijfelen over de juiste richting, en die momenten gaan er komen!

De afstand van het Beukenburgerpad

Op dit informatiebord staat dat de route van het klompenpad 14,5 kilometer is. Mijn wandeling kwam uit op 13,5 kilometer. Dat kan ook liggen aan Runkeeper, die mijn afstand heeft gemeten. Maar misschien ook omdat ik ergens ongemerkt een stukje heb overgeslagen. De route is in beide richtingen te lopen. Ik had de juiste keuze gemaakt, door linksom te lopen, want ik had de wind mee.

bos bij Groenekan
Herfst in het bos

Wat kom je tegen?

Je begint het Beukenburgerpad aan de rand van Groenekan en het eerste stukje is de doorgaande weg naar De Bilt. Aan beide kanten staan hier mooie boerderijen. Na zo’n 700 meter gaat het pad linksaf of kun je nog een stukje doorlopen en dan later rechtsaf slaan. Ik kies voor de eerste optie, omdat ik geen zin heb om langs de weg te blijven lopen. Je loopt daar door een wijk en op een gegeven moment steek je over en ga je het bos in. Dat bevalt me beter.

In het bos zie je prachtige lanen met bomen. En ik moet hier en daar wel foto’s maken van de verschillende soorten paddenstoelen die ik zie staan. Niet zoveel als in Lusthof de Haeck of bij Landgoed Beerschoten, waar ik vorig jaar was. Maar het is ook nog maar het begin van het seizoen.

Leuke bruggetjes en paadjes

Wat ik leuk vind aan klompenpaden is dat je vaak van die leuke bruggetjes tegenkomt met mooie vergezichten. Of van die leuke kleine paadjes. Ook het Beukenburgerpad heeft dit in het assortiment. Als je het bosgebied uitloopt ga je via een houten bruggetje richting een leuk paadje langs het water en de weilanden. Het is één persoon breed, en af en toe moet ik even uitwijken tussen de struiken. Ik vraag me af waar het pad me heen leidt, maar ik blijk uit te komen op de N234. Om het klompenpad te vervolgen sla ik rechtsaf.

Landwinkel de Groenekan

Aan de overkant van de weg is Landwinkel de Groenekan. Ik heb pech want het terras is alleen geopend van april tot en met september. Omdat ik nu toch niets kan meenemen van de boerendelicatessen die ze daar verkopen, bescherm ik mijzelf. Ik ga dat leuke plekje wel onthouden voor een volgende keer, maar vandaag loop ik door. Ik ben ook nog niet zolang onderweg dat ik behoefte heb om even te pauzeren. Dus ik vervolg het pad tot ik de weg weer achter mij kan laten en het bos weer in kan lopen.

De Beukenburg

De Beukenburg is de herenboerderij met een hoop landerijen die het klompenpad zijn naam heeft gegeven. De boerderij staat er al sinds de zeventiende eeuw. Rond 1800 verandert de Beukenburg in een herenhuis en komt er een park omheen met paden, vijvers en bospartijen. Rond 1900 wordt het verbouwd tot groot landhuis. Na de eerste Wereldoorlog werd het gesloopt en pas in 2005 kwam er een modern huis. Bij de ingang staat een bord om te vertellen dat het niet toegankelijk is. Ik neem het dus verder maar ter kennisgeving aan. En vervolg mijn weg.

poel beukenburgerpad
Poeltje langs het Beukenburgerpad

De blauwe bordjes van het Beukenburgerpad

De route wordt aangegeven door blauwe bordjes en die staan over het algemeen goed aangegeven. Er zijn een paar punten waar ik even de klompenpaden app er bij pak. Dat is als er een klein rondje in de route zit. Dan is het even de vraag of je linskom moet of rechtsom. Maar het maakt eigenlijk niks uit wat je kiest. Voor de rest kun je lekker genieten van de omgeving en zie je bijtijds waar je heen gaat. Aan de ene kant vind ik het jammer dat ik veel over asfaltwegen loop. Aan de andere kant is het wel fijn, want de afgelopen dagen is er veel regen gevallen. Dus dan kun je je een voorstelling maken van sommige paden….

Hooge Kampse Plas

Ik kom weer op de Groenekanseweg, en sla linksaf. Over het spoor ga ik rechtsaf en loop het gebied binnen van de Hooge Kampse Plas. Deze plas is onstaan door het weggraven voor de aanleg van de A27. In eerste instantie werd het gat volgestort met afval en bagger en werd het Het Stinkgat genoemd. Tussen 2010 en 2020 is de plas omgevormd tot een natuurgebied en vooral veel vogels weten dit plekje te vinden. De stort is afgedekt en er zijn eilandjes aangelegd. Op deze eilandjes kunnen de vogels broeden en er is genoeg te eten vinden. Nu zie je hier dus moerasvogels en rietvogels, maar ook libellen en insecten. Toch jammer dat ik de ijsvogel niet spot. Ook hiervoor moet ik dus nog een keer terug naar dit gebied.

Hooge Kampse plas
De Hooge Kampse Plas

Rondom De Bilt

Het mooiste stuk van de wandeling heb ik wel gehad. Ik loop De Bilt in en helaas geen mooie vergezichten meer. Een industrieterrein is toch niet zo aantrekkelijk. De regen is trouwens ook begonnen, en dat maakt het toch anders lopen. Ik hoef alleen nog het stuk tot de Groenekanseweg en dan linksaf tot ik weer terug ben bij de auto. Op de Groenekanseweg twijfel ik nog even of ik wat ga drinken bij Dorpsbistro Naast de Buren. Maar er dreigt een nog hardere bui en die kan ik dan zeker niet ontwijken. Ik maak mijn wandeling af en ben net op tijd bij de auto. In de regen rij ik naar huis.

Even praktisch voor het Beukenburgerpad

  • Gratis parkeren op de Groenekanseweg onder het viaduct van de A27
  • Goede wandelschoenen of laarzen als het veel heeft geregend
  • Horeca onderweg bij de Landwinkel of bij de Dorpsbistro Naast de Buren
  • Honden mogen mee als ze aan de lijn zitten
  • Niet toegankelijk voor rolstoelen of kinderwagens

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter