Home » Paddenstoelen zoeken en een mooie wandeling bij landgoed Beerschoten

Paddenstoelen zoeken en een mooie wandeling bij landgoed Beerschoten

door Charlotte

In deze herfsttijd is het zoeken van fotogenieke paddenstoelen natuurlijk een leuke bezigheid. Ik was deze week al naar Lusthof de Haeck geweest, maar voor vandaag was er ook een mooie zonnige herfstdag beloofd. Ik besloot om alle plannen voor mijn dagbesteding in de kast te zetten en mijn wandelschoenen aan te trekken en er een therapeutische wandeling van te maken.

Landgoederen vol paddenstoelen bij de Bilt

Ik had echter geen zin om er een eind voor te moeten rijden. Dus met een passer op de landkaart een rondje van ongeveer een half uur rijden en zo kwam ik uit, aan de andere kant van Utrecht. Net naast de Bilt liggen drie landgoederen. Beerschoten, Houdringe en het Panbos. Samen vormen ze een natuurgebied van 367 hectare. Het is een heel afwisselend gebied. Het ene moment loop je door lange lanen met prachtige bomen, het volgende moment langs weiden met bomen en koeien er in. Maar ik heb ook met mijn voeten in het stuifzand gestaan. En naast een paar watertjes in het bos.

bos cyclamen
Bos cyclamen zorgen voor kleur onder de bomen

Bezoekerscentrum Koetshuis Beerschoten

Even zoeken op internet vertelde mij, dat ik mijn auto neer kon zetten bij het bezoekerscentrum op de Holle Bilt. Toen ik daar aankwam leek het mij slimmer om te parkeren bij restaurant de Biltse Hoek. Later bleek er toch een parkeerplaats dichterbij het koetshuis te staan, maar met een beperkter aantal plaatsen. Je moet dan door de witte slagboom links, net voorbij de parkeerplaats van de Biltse Hoek. Het koetshuis wordt op het moment verbouwd, dus zeker in het weekend beperkt plek om te parkeren.

goudvissenkom beerschoten
De goudvissenkom is heerlijk om even uit te rusten

Verschillende wandelingen

Vanaf het bezoekerscentrum lopen verschillende wandelingen die in lengte variëren. De rode wandeling Beerschoten is 4 kilometer. De witte wandeling Houdringe 5 kilometer, en de gele route Beerschoten, Houdringe en Panbos is 11 kilometer. Vanaf een andere parkeerplaats aan de Jozef Israëlslaan loopt de blauwe Panbosroute van 3 kilometer. Voor iedereen is er wel een afstand om te lopen dus.

UL Beerschoten
Plattegrond van het Utrechts Landschap

Op zoek naar de paddenstoelen

Het doel was om paddenstoelen te gaan zoeken en een lekker stukje te lopen. Ik besloot de gele route te volgen en dacht, als ik het zat ben dan stap ik over op een andere kleur. Niet wetende dat ik aan het einde van de middag al wandelend en knielend voor de paddenstoelen, de hele gele route had gelopen. Ook het afwisselende karakter van het gebied maakte dat ik mij niet verveelde en steeds weer even om een hoekje wilde kijken.

Beeldenpark Jits Bakker

De wandeling begon al gelijk leuk. Achter het, nu gesloten, koetshuis Beerschoten, ligt het beeldenpark van Jits Bakker. Daar kun je een klein rondje lopen langs een paar bijzondere beelden. Op de site kun je de gedachte achter de beelden lezen. Ik vond ze mooi en ze staan vooral heel mooi in het stukje natuur daar.

De verschillende paddenstoelen

Het leuke van de wandeling was wel dat ik heel veel verschillende paddenstoelen tegen ben gekomen. En ook een paar, die ik nog nooit had gezien. Grappig dat vooral bij de vliegenzwammen, iedereen toch door de knieën ging om een foto te maken. Zou dat dan toch komen, omdat deze mooie rode paddenstoel tot ieders verbeelding spreekt door kabouter Spillenbeen?

geweizwam
De geweizwam is net hagelslag

Even praktisch

  • Parkeren bij restaurant De Biltse Hoek of naast koetshuis Beerschoten, adres De Holle Bilt 6
  • Er is op dit moment geen horeca en toilet langs de route, vanaf voorjaar 2023 is het koetshuis/bezoekerscentrum weer open
  • Tot aan de beeldentuin is het rolstoel toegankelijk, in het bos is dat wat lastiger
  • Honden mogen aangelijnd mee het bos in
ijsbaan de bilt
Rondje om de ijsbaan van De Bilt

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter