In de bossen van Apeldoorn ligt de Apenheul. Hier kun je heerlijk rondstruinen en ondertussen lekker foto’s maken. Dat is iets wat Simone en ik graag doen. Dus togen we op een mooie dag, gewapend met camera en wandelschoenen aan, naar dit prachtige park.
De Apenheul
De Apenheul is in 1971 opgericht door fotograaf Wim Mager. Voor het symbolische bedrag van één gulden kocht hij een gebied van 1,5 hectare in de omgeving van Apeldoorn. Al vanaf het begin was het de bedoeling dat de apen zoveel mogelijk “in vrijheid” konden leven, dus in een bos, in plaats van in hokken. De bezoekers mochten daar toen al tussendoor rondlopen.
In eerste instantie leefden er alleen wolapen, slingerapen en een paar kleine apensoorten. Maar in de loop der jaren zijn er steeds meer soorten in Apenheul komen wonen. De eerste gorilla’s kwamen in 1976 in een speciaal verblijf wonen, en de eerste gorillababy is geboren in 1979. Pas in 1980 kwam er een hoog hek om de Apenheul, om te voorkomen dat de apen Apeldoorn zouden gaan ontdekken.
Onderzoek naar apen in de Apenheul
De Apenheul is ook een plek voor onderzoek. Bijvoorbeeld het onderzoek naar hoe oerang-oetans op elkaar reageren. De vrouwtjes krijgen foto’s van mannetjes te zien op een monitor. Met behulp van een eye-tracker wordt gekeken waar de dames naar kijken. Door de informatie die hier uit komt, proberen ze inzicht te krijgen in de partnerkeuze van de vrouwtjes. Op deze manier vergroot het de kans op een goede match en is er dus meer kans op nageslacht.
Fokprogramma
Het onderzoek is ook onderdeel van een Europees fokprogramma waar de Apenheul aan mee werkt. De oerang-oetans zijn een bedreigde apensoort. Dat komt omdat er op ze wordt gejaagd. Maar ook door de ontbossing en aanleg van oliepalmplantages. Door de samenwerking met andere dierentuinen zorgen ze voor een zuivere en succesvolle voortplanting. In de hoop dat ze de oerang-oetans voor uitsterven kunnen behoeden.
De orang-oetan
De oerang-oetan lijken net als de chimpansees de gorilla’s en de bonobo’s het meest op mensen. Ze hebben een roodoranje vacht en enorm lange armen. Die van het mannetje hebben zelfs een reikwijdte van 2,5 meter, vooral handig als je tussen de bomen bungelt. Ze zijn trouwens de enige grote mensaap die voornamelijk in de bomen leeft. Ze leven semi-solitair, dat wil zeggen dat ze alleen leven. Komen ze andere soortgenoten tegen, dan eten ze wat samen, en gaan daarna weer hun eigen gang.
De mannetjes herken je aan hun zogenoemde wangplaten. De vrouwtjes roepen ze met een luide roep, de “long-call”. Die tot zo’n anderhalve kilometer te horen is, op die manier houden ze ook andere mannetjes op afstand. Het vrouwtje krijgt het eerste kind als ze 15 jaar oud zijn. De kleine wordt na 8.5 maand geboren en blijft zo’n twee jaar bij de moeder. Ze drinken zelfs tot vier jaar bij haar. De vader bemoeit zich niet bij de opvoeding, de moeder leert ze alles en dat duurt zo’n acht jaar. Daarna gaan ze op zoek naar een partner en herhaalt het proces zich weer.
35 apensoorten in de Apenheul
Naast de oerang-oetans leven er nog meer apensoorten in de Apenheul. De chimpansees en gorilla’s hebben een groot gebied omringd door water. Als je de wandelroute volgt kom je ze allemaal tegen. Of twee keer de wandelroute, zoals wij deden, voordat we weg vluchtten voor een overdosis schreeuwende kinderen. Note to self: ga niet naar de Apenheul in een schoolvakantie.
Even praktisch
Omdat de apen loslopen, en sommige zelfs graag op je komen zitten, op jacht naar iets eetbaars, krijg je bij de ingang een aapvrije tas. Heb je zelf een goed afsluitbare tas, dan mag dat ook. Vooral de doodshoofdaapjes en de ringstaart maki’s zijn erg geïnteresseerd wat er in de kinderwagens zit. Onze camera was gelukkig niet interessant.
Je ticket kun je online bestellen en dan krijg je een tijdslot (september 2022) je mag wel de rest van de dag blijven als je dat wil. Wil je vaker gaan is een seizoenkaart misschien slimmer. Dit kun je berekenen op de website van Apenheul. Je kunt de stichting de Apenheul trouwens ook doneren, ze krijgen geen structurele subsidie en kunnen alle hulp gebruiken om dit initiatief te behouden.
Voor meer dagjes uit, klik je hier!
2 comments
Wat leuk geschreven. Wil ik ook graag nog naar toe. Binnenkort maar plannen. Dank voor je leuke ervaring.
Ja dat blijft altijd leuk! Aapies kijken!🦧