In een ver verleden heb ik gekampeerd bij camping Laag Kanje nabij het Henschotermeer. Ik weet nog dat ik het een mooie camping vond, maar dat ik het ook leuk vond dat je zo dicht bij het meer was. Na het ontbijt konden we onze spullen pakken en zo een plekje zoeken langs het water. Dus het echte vakantiegevoel in Nederland.
Lekker wandelen
Afgelopen weekend had ik zin in een wandeling, dus afgesproken met Jolanda om een mooi gebied in de buurt van Utrecht op te zoeken. In ene moest ik denken aan het Henschotermeer en zo togen wij richting Woudenberg. Helaas hielden de weergoden zich niet aan de beloftes. Er zou een lekker zonnetje zijn, maar helaas was het de hele dag bewolkt en zelfs af en toe een miezerbuitje. Maar wij, als echte Hollandse meiden, lieten ons niet kennen en besloten toch lekker een rondje te gaan lopen.
Het Henschotermeer
Het Henschotermeer ligt midden in het Utrechts Landschap op de Utrechtse Heuvelrug, vlakbij de plaats Woudenberg. De recreatieplas is onderdeel van landgoed den Treek-Henschoten en meet zo’n 70 hectare, waarvan 13 hectare water. In 1895 was dit gebied een zandverstuiving, maar de omliggende weilanden en wegen dreigden te verdwijnen onder het stuivende zand, dus werd alles met plaggen bedekt en werden er bomen geplant. In de dertiger jaren is het zand gebruikt voor de aanleg van de A12 en de Grebbelinie. Pas in 1972 is de plas uitgediept en vergroot zodat er kon worden gezwommen en gerecreëerd.
Ontstaan van de recreatieplas
Door het graven voor de Grebbelinie bleef er uiteindelijk een waterplas over van zo’n 3 hectare en een diepte van 30 centimeter. De schoolkinderen speelden in die tijd graag in de bossen en die waren er in het gebied meer dan genoeg. Maar in de zomer werd er ook bij het Henschotermeer pootje gebaad. Het was toen natuurlijk nog een klein plasje en alleen bekend bij de inwoners uit de omgeving.
Meer bezoekers
In de jaren zestig begonnen er steeds meer bezoekers naar het meer te komen. En dat zorgde voor problemen . De hygiëne kon niet gewaarborgd worden en de verkeersveiligheid liep ook gevaar. In 1972 is samen met de grondeigenaar van het gebied, landgoed Den Treek-Henschoten, een plan ontwikkeld voor een echte recreatieplas, met een capaciteit van 10.000 bezoekers per dag. Er werden twee zandafgravingen met elkaar verbonden en zo kwam er een groot meer met een eiland in het midden. Dit eiland wordt met twee houten bruggen verbonden met het strand.
Zwemmen
Het leuke van het strand is dat het mooi wit zand is. Daardoor kun je je op een zonovergoten dag maar zo in het buitenland wanen. Het zwemwater word ook regelmatig gecontroleerd en is van goede kwaliteit. De bodem loopt geleidelijk af, dus ook geschikt om te zwemmen met kleine kinderen. Op het diepste punt is het echter wel 2.20 meter diep, dus wees wel alert. En mocht er de komende maanden weer een strenge winter aankomen, dan kun je ook schaatsen op het meer.
Faciliteiten
In de loop van de jaren is het recreatiegebied steeds meer voorzien van allerlei faciliteiten. Er kwamen grotere parkeerplekken en meerdere toiletgebouwen. Bij verschillende gebouwen kun je wat eten of drinken. Helaas was dit allemaal gesloten afgelopen zaterdag vanwege corona. Maar het zag er wel gezellig uit. Ik had best even bij het Oude Strandhuis op het terras willen zitten met een warme chocolademelk met slagroom.
Wandelen
Wij hadden onze auto geparkeerd en begonnen aan het rondje om het meer. Er ligt een mooi verhard voetpad, dat langs het meer loopt, maar ook tussen de bomen door. Dat maakt het een leuke afwisselende wandeling. Wij hebben bijna 5 kilometer gelopen, maar de lengte van het voetpad is zo’n twee en een halve kilometer. Ook buiten het gebied liggen verschillende gemarkeerde wandel- en fietsroutes.
Toegang en tickets
Het Henschotermeer is geopend van 08.30 tot en met zonsondergang, en de toegang sluit een uur voor de zon ondergaat. Doordat er zoveel bezoekers naar het Henschotermeer kwamen is er sinds 2019 besloten om toegang te gaan heffen voor een bezoek. Van 1 april tot en met 30 september betaal je voor personen vanaf 3 jaar. Wil je vaker gaan, kun je een jaarabonnement overwegen Het hele jaar moet je betalen voor een parkeerticket. Deze tickets zijn alleen online te bestellen en ze werken op kentekenherkenning. Op de fiets is altijd een goed idee, wat die kun je gratis stallen. Kijk voor alle actuele prijzen en het bestellen op hun website.
Paddenstoelen zoeken
Terwijl we gezellig liepen te praten, werden we ook opgehouden, omdat we in het gras weer een paar mooie paddenstoelen zagen. Dat maakte onze wandeling in deze periode wel heel leuk. Want in deze herfstperiode zie je er best veel staan, en ook hele aparte. Wil je meer wandelingen maken en vooral in de omgeving van Utrecht kijk dan hier. Ik weet in ieder geval zeker dat ik in de zomer nog een keer terug ga naar dit prachtige gebied.
Met een beetje fantasie denk je deze Grove Den om in een Palmboom en denk je toch dat je op een tropisch eiland zit…..
6 comments
Mooi verhaal weer , wij waren een klein stukje verderop bij de piramide .
Heb je gelijk weer een nieuwe bestemming voor de volgende wandeling!
Fijn in eigen land mooie plekken bekijken.
En wandelen. Goed gedaan lieve Lotte.
Dankjewel Lieve Geraldine??
Hier kwam ik als kind ook zo vaak met mijn familie en vriendinnetjes op de basisschool. Midden in de zomer of op een hete dag. We maakten kastelen, zeesterren, krokodillen in het zand en speelde bal spelletjes in het water. In het omliggende bos heb ik eens levend stratego gespeeld.
Wat leuk om dit van je te lezen. Het is zeker voor kinderen een fantastische plek. Wat zul je genoten hebben!