Home » Overnachten bij Hotel Olive Press op Lesbos, Griekenland

Overnachten bij Hotel Olive Press op Lesbos, Griekenland

door Charlotte

Als ik, zoals nu, terug ben van een kleine vakantie in Nederland, vraag ik mij toch af wat ik het meeste mis van buitenlandse reizen. Naast dat ik, net als heel veel mensen, het allerliefste het vliegtuig weer wil pakken om een verre reis te maken, mis ik het ook wel om een korte vakantie te boeken naar bijvoorbeeld Lesbos in Griekenland.

Andros, mijn eerste kennismaking

Mijn eerste ervaring met dit mooie land gaat een aardig tijdje terug. Ik woonde net op kamers en ging samen met vrienden naar Andros. Wij gingen naar Yorgos die daar brommertjes en motoren verhuurde en onderhield, hij had een relatie met iemand die bij ons in het complex woonde. Doordat Yorgos ons op sleeptouw nam is de liefde voor Griekenland, zijn inwoners en heerlijke eten, geïmplementeerd. Want met hem erbij was het toch leven met en tussen de Grieken. Ik heb in de afgelopen jaren verschillende Griekse eilanden bezocht, elk met zijn eigen charme, en ik kan niet kiezen welk eiland mij nou het meeste aanspreekt.

Echt Grieks

In 2013 kwam ik na een lange tijd weer in Griekenland en wel op Lesbos. Ik had een weekje geboekt in hotel Olive Press in Molyvos. En ook al was het een heel ander eiland dan Andros, het voelde meteen weer als thuiskomen. We werden van het vliegveld naar het hotel vervoerd en zaten lekker vóór in de bus. Zo konden we de omgeving goed in ons opnemen, en ik kon ook genieten van de chauffeur. Hij reed ons zonder ongelukken met een grote bus door de kleine straatjes. Maar ik genoot vooral van zijn Griekse geklets, ook al spreek ik helaas geen Grieks. Ik schoot vooral in de lach toen ik de meest gangbare Griekse scheldwoorden herkende, die Yorgos mij ook had geleerd en die bij mij dus klaarblijkelijk waren blijven hangen in al die jaren.

Olive Press hotel

Olive Press is een boutiquehotel gebouwd in een oude olijffabriek op Lesbos. Heel herkenbaar aan de schoorsteen die nog bij het hotel staat en die je al van ver ziet staan. Wij hadden een kleine kamer, maar aangezien we daar toch alleen waren om te slapen was dat voor ons prima. Waarschijnlijk zijn de kamers in de loop van de jaren wel aangepast, maar ik hou wel van de lekker simpele inrichting met voornamelijk blauwe kleuren. Bovendien hadden we het hotel ook geselecteerd op de ligging op Lesbos. Het ligt aan een klein stenenstrandje. Aan de westkust van het eiland. Op het strandje kun je gebruik maken van zonnebedden en parasols, maar je kunt ook bij het zwembad gaan liggen. En je kunt tot het einde van de dag genieten van de zon.

Molyvos

Een nog groter voordeel is dat je ook lekker het stadje Molyvos in kunt wandelen. Vanuit het hotel loop je de straat uit en dan ben je er al. Heb je zwakke enkeltjes, dan ga je je er waarschijnlijk niet zo goed vermaken, maar anders is het een heerlijk plaatsje om rond te struinen. Het winkelstraatje is vooral bekend om de wisteria die er groeit en die vooral in de lente een prachtig blader en bloemendek vormt. Er valt een hoop te zien in de winkeltjes, maar er zijn ook genoeg plekjes waar je even kunt gaan zitten om wat te eten of drinken. Vergeet vooral niet om naar het haventje te lopen. Ook daar vind je een paar fijne restaurantjes. En het is altijd leuk om naar de bedrijvigheid bij de bootjes te kijken. Hou wel in gedachte dat je ook weer terug moet klimmen…

Het kasteel van Molyvos

Het kasteel steekt statig boven Molyvos uit. Het is even een klim, maar het uitzicht over Lesbos en de zee is echt meer dan de moeite waard. Je kunt het ook bezoeken, maar let vooral goed op de openingstijden. Wij kwamen net op een moment dat het gesloten was. Gelukkig kan je er dan wel omheen lopen en genieten van het uitzicht over de baai en het eiland. En rondslenteren op het grote plein, waar in “normale” tijden regelmatig wat wordt georganiseerd. ’s Avonds is het kasteel verlicht en als je dan aan komt rijden lijkt het net of Molyvos een kroon op heeft.

kasteel molyvos
Het kasteel hoog boven Molyvos.

Rondrijden over het eiland Lesbos

Wat ik zelf altijd fijn vind is om een auto te huren en ook een paar dagen over het eiland rond te rijden. Natuurlijk is een beetje relaxen aan het strand of zwembad lekker, maar je wil toch ook iets van de sfeer in Griekenland meepakken. Vanuit Molyvos zijn wij onder andere naar het volgende dorpje Petra gereden. Ook in dit plaatsje kun je aan je conditie werken. In 1747 is er boven op de berg midden in het dorp een kerk gebouwd, de Glykfylousa Panagia kerk (Onze Vrouwe van de Zoete Kus) en je komt daar, door 114 treden naar boven te klimmen. De kerk is mooi , maar vooral het uitzicht is meer dan de moeite waard. Daarnaast is Petra ook een gezellig dorpje om doorheen te struinen met ook van die leuke keitjes. En genoeg restaurantjes en winkeltjes om aan je souvenir shopping kwaliteiten te werken.

Tsonia

Op een van onze tripjes over Lesbos kwamen we aan bij een prachtig strand bij het kleine dorpje Tsonia. We waren ergens van de weg afgegaan omdat we een bordje strand zagen staan. En dan vind je vaak de allermooiste plekjes. We moesten behoorlijk stof happend over een zandpad rijden, maar het was de moeite waard. Ik vond dit het mooiste strand op het eiland. Het was er heerlijk rustig. We parkeerden de auto en gingen op het strand liggen. Er waren zelfs douches om je af te spoelen. Het water is er erg helder, en bijkomend voordeel dat je geen strandschoentjes aan hoeft als je goed kijkt waar je je voeten neerzet.

Op een gegeven moment kregen we trek en hebben heerlijk gegeten bij het restaurantje. Taverna Apolafsi. Geen idee of dit restaurantje er nog zit, maar wij zijn er zelfs een paar keer terug gegaan omdat het eten zo lekker was en de mensen zo ontzettend vriendelijk. Dus ben je in de buurt, ga zeker op zoek naar dit mooie plekje.

Heimwee naar Griekenland

Als ik dit zo zit op te schrijven merk ik dat de heimwee naar deze reisjes niet verminderd is , maar eerder erger. Zo heerlijk om de foto’s te bekijken en je in te beelden dat je weer in een gehuurd autootje over zo’n Grieks eiland scheurt. Stoppen waar je het mooi vind. Een duik maken bij een afgelegen en onbekend strandje.

Grieks culinair

En daarna in het volgende kleine dorpje op zoek naar een terrasje met uitzicht over de zee. Met een wiebelend tafeltje en krakkemikkige houten stoeltjes, waar het patroon van het riet na afloop in je bovenbenen staat. Waar je de lekkerste tzatziki en Griekse salade kunt eten of een van de andere overheerlijke Griekse gerechten. Uiteraard met een klein flesje retsina erbij. Loopt het water je al in de mond?

De zonsondergangen van Lesbos

En als je dan aan het einde van zo’n heerlijke dag weer terug komt bij het hotel, wacht je daar ook nog een feestje. Op de een of andere manier zijn de zonsondergangen bij deze baai fantastisch, dus ik wil je de foto’s daarvan niet onthouden. Elke avond dacht ik weer, nu ga ik alleen maar genieten, maar het eindigde er steeds weer in dat ik toch vond dat ik foto’s moest maken. En nu ben ik er blij mee , want ik beleef het feestje nu weer opnieuw. Al zijn ze in het echt natuurlijk veel indrukwekkender.

Laten we boeken

Ik vond onze overnachting bij Olive Press op Lesbos eentje om te onthouden. En als ik het zo allemaal weer opschrijf, zou ik er ook zo nog een keer naar toe gaan. Dus kom maar op met de vaccinatie en corona verstop je maar weer, dan kunnen we weer lekker genieten van dit fantastische land.

Check hier mijn andere bijzondere overnachtingen.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter