Home » Kasteel Loenersloot, langs de N201

Kasteel Loenersloot, langs de N201

door Charlotte

De afgelopen maanden ben ik, net als iedereen, veel op stap geweest in mijn eigen omgeving. En dan blijken er verborgen pareltjes in de buurt te zijn. Zo blijk ik al jaren langs een prachtig kasteel te rijden op weg naar mijn ouderlijk huis. Rijdend op de N201 kun je het amper zien, maar bij de afslag naar Loenersloot en Baambrugge, ligt na ongeveer 500 meter links, dit mooie kasteel Loenersloot.

entree kasteel
De entree van kasteel Loenersloot

Het Utrechts Landschap

Mijn roomie uit Peru kwam logeren en we wilden deze twee dagen iets leuks gaan doen. Op de site van het Utrechts Landschap staan leuke activiteiten die je kunt ondernemen als lid, maar ook niet leden zijn altijd welkom. Zo kwam ik er achter dat je kasteel Loenersloot kunt bezichtigen op de vrijdag en de zaterdag en gelukkig was er voor ons nog een plaatsje vrij. Het is wel slim om te reserveren, want de plaatsen zijn beperkt. Het is niet leuk als er geen plekje voor je is, maar wel fijn dat er met kleine groepjes door het kasteel wordt gelopen. Zo kun je de verhalen goed volgen en is er ook alle ruimte voor eventuele vragen.

Kasteel Loenersloot

Wij hadden de eerste rondleiding om half elf en aangezien we ruim op tijd waren konden we eerst nog een kleine wandeling door het kasteelpark lopen. Dit is vrij toegankelijk, dus ook als je niet in het kasteel kan, kun je daar rondwandelen. Er wordt hier eens per maand een excursie gegeven, waar je ook voor moet reserveren op de website.

gracht kasteel loenersloot
De gracht om kasteel Loenersloot

De rondleiding

Voor de rondleiding verzamelden we bij het hek. Daar werden we opgehaald door twee vrijwilligers van t Utrechts Landschap. In twee groepjes liepen we daarna verder. Met de rondleiding kom je overal in het kasteel. Van de kelder tot op het hoogste punt van de donjon. Waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Wij hadden helaas niet zulk mooi weer, maar anders kun je kijken tot aan de Dom in Utrecht.

uitzicht loenersloot
Uitzicht vanaf de uitkijktoren richting Loenen

Geschiedenis

Waarschijnlijk is kasteel Loenersloot gebouwd rond 1250. Althans de donjon. Dit is de verdedigingstoren waar later de rest van het kasteel omheen is gebouwd. De toren was er niet alleen voor de verdediging, maar straalde ook een bepaalde macht uit. De muren van de toren zijn zo dik dat er zelfs trappen in zijn gebouwd om van de ene naar de andere verdieping te komen. De vleugels zijn in de 14e en 15e eeuw bijgebouwd. In de 17e eeuw wilden de rijke Amsterdamse kooplieden graag een mooi huis met een grote tuin of park. Het moest goed bereikbaar zijn, en over het water ging dat het snelst. Langs de Gein en de Vecht kwamen dus vele buitenplaatsen. En zo ontstond kasteel Loenersloot langs de Angstel, zoals het nu nog is. Het werd voornamelijk als zomerhuis gebruikt, waar werd gedineerd en genoten van een huiskamerconcert.

salon
Het mooie behang

De bewoners

Het donjon is gebouwd door roofridder Splinter van Loenersloot. Hij en zijn familie hebben kasteel Loenersloot in bezit gehad tot halverwege de 15e eeuw. Deze Splinter plunderde en roofde op het platteland. Toen de bisschop van Utrecht dat zat was, belegerden ze het kasteel tot Splinter zich na18 dagen overgaf. Hij voelde zich duidelijk veilig in zijn 5 verdiepingen hoge toren, met twee meter dikke muren. Als de vijand er aan kwam haalde hij de houten trap weg en was “onoverwinnelijk”.

zijkant loenersloot kasteel
De zijkant van het kasteel

Daarna is het kasteel verschillende keren in andere handen over gegaan. Uiteindelijk kwam het in bezit van de familie Martini Buys, omdat Geertruid van Linschoten trouwde met Paulus Martini Buys. De laatste die op het kasteel heeft gewoond, was Magdalena Martini Buys. Geboren in 1909 en zij heeft tot haar dood in 1997 op het kasteel gewoond, waarna het kasteel is overgedragen aan de Stichting Kasteel Loenersloot. Sinds 2012 beheert de Stichting Utrechts Landschap het complex en wordt er ingrijpend gerestaureerd.

martini buys familie
De familie Martini Buys, links de vader van de barones

De kamers

De kamers in het kasteel zien er allemaal mooi uit. Elke kamer heeft een eigen sfeer. Maar wat opvalt zijn de mooie muren. Daarop zit, wat wij nu fotobehang noemen. Het zijn prachtige geschilderde taferelen op doek, die een hele wand beslaan. Heel grappig dat het ook doorloopt over de deuren en de verborgen kasten. Daardoor heb je niet meteen het idee dat je naar een kast zit te kijken, maar gaat de deur dan open, staat het servies er in te pronken. De tafel in de eetkamer is al gerestaureerd, en als hij is uitgeschoven kunnen er wel 20 personen aan zitten.

Echt nep

Opvallend zijn ook de vele muurschilderingen waarbij je echt even met je ogen moet knipperen. Deze zijn zo mooi gemaakt dat je in eerste instantie denkt dat er echt een beeld staat. Maar als je goed gaat kijken blijkt ook dit een muurschildering te zijn. En kijk je nog beter, dan heeft het hondje geen achterpoten en is de linkerarm van de dame wel een beetje vreemd gebogen…..

muurschildering

In de salon lijkt het net of je in een hal staat met allemaal deuren. De helft van de deuren is niet echt, die zitten er in voor de symmetrie. Ik vraag me dan af hoeveel mensen er na zo’n soiree of concert met teveel wijn, de verkeerde deur namen en met hun kop tegen de muur zijn gelopen. Komt daar misschien de uitdrukking vandaan????

De restauratie

Nadat er in de 17e eeuw ramen in de toren zijn gemaakt, zijn er veel stenen uit de muren weg gehaald. Daarnaast werd de donjon afgevlakt om ruimte te maken voor een hal en een gang. Dit had tot gevolg dat de stevigheid verminderde, de toren verzakte en er scheuren kwamen in de muren en plafonds. Toen het Utrechts Landschap het in 2012 in beheer kreeg, is het casco ingrijpend gerestaureerd. Er zijn nieuwe funderingen gemaakt, het dak is vernieuwd en al het lood en zinkwerk is vervangen. Heel bijzonder dat op de zolder de hemelwaterafvoer dwars over de zolder loopt. Daarnaast verdienen het behang en het verfwerk ook restauratie aandacht. Evenals de meubelen die er nog staan. Want het zou echt zonde zijn, als we straks niet meer kunnen kijken in het verleden van dit mooie kasteel. Er zijn al veel dingen gedaan, maar het is niet erg als je wilt sponsoren.

Mooie verhalen

Met zo’n geschiedenis als die van dit kasteel zijn er ook genoeg verhalen te vertellen. Wat ik leuk vond om te horen was het verhaal van de schilderijen die boven de kast hingen. Deze schilderijen werden gemaakt om een soort van stamboom te faken. Want in die tijd was van adel zijn en een stamboom hebben van essentieel belang. In een speciaal kistje werden deze dan vervoerd naar de daartoe bevoegde personen, die dan bepaalden of je voor de adelstand in aanmerking kwam. Die moest wel alert zijn, want voor het gemak werden er een paar familieleden bij geschilderd om indruk te maken.

schilderijen loenersloot
oud bankje

Barones Magdalena van Nagell- Martini Buys

De familie Martini Buys heeft het kasteel zo’n 200 jaar in bezit gehad. En ze hebben in die periode een hoop schilderijen, servies en meubelen verzameld. Het is ook wel heel bijzonder dat de laatste barones nog zo lang op het kasteel heeft gewoond. Zij bewoonde maar een paar kamers, want het hele kasteel verwarmen was natuurlijk niet te doen. In de winter liet ze zich graag bij andere mensen uitnodigen, zodat ze daar lekker warm kon zitten, en bij thuiskomst dook ze dan meteen haar bed in met een kruik. Ze had ook niet zoveel met de technische ontwikkelingen en veranderingen en daardoor is er gelukkig nog zoveel in oude staat. Ze leefde vooral in de keuken en als je daar bent lijkt het net of ze er zo binnen kan lopen.

Wandelen door het park

Toen wij onze rondleiding hadden was het een sombere dag. Nou is dat voor in het kasteel niet zo’n probleem, maar voor het uitzicht en de foto’s van de buitenkant natuurlijk wel. Vandaar dat ik op een zonnige dag nog een keer in de auto ben gesprongen en naar Loenersloot gereden.

park kasteel loenersloot

Ik wilde graag een wandeling maken in het kasteelpark en ik was aangenaam verrast. Wat een leuk aangelegd park. Er staan hele hoge bomen en er zijn leuke kronkelpaadjes met houten bruggen over het meanderende water. Het is niet groot, maar omdat je elke keer uit een andere hoek komt en weer een verrassend doorkijkje hebt is het heel mooi om door heen te wandelen. Hier en daar staan leuke rode bankjes waarop je kan genieten van de rust in het park.

t Groene Hart

Dit was weer een leuk uitje in het Groene Hart. Ik ben zo blij dat ik dit heb ontdekt en weer een mooi kasteel heb bezocht. Wil je meer lezen over kastelen dan kan dat op mijn blog. En ik denk dat er nog meer gaan volgen, want ik vind het leuk om zo een stapje terug in de tijd te maken en een kijkje te nemen in de geschiedenis van Nederland.

En voor je via die ophaalbrug dit mooie plekje weer verlaat, vergeet niet om wat lekkers te kopen bij de verkoopkraam met appels, sapjes en lekkere jammetjes.

Sharing is caring!

You may also like

4 comments

Dorothy 9 oktober 2021 - 1:59 pm

Interessant verhaal en mooie foto’s Charlotte! Dank voor de tip. Leuk dat je nog contact hebt met je roomie van Peru! Doe haar de groeten.

Reply
Charlotte 9 oktober 2021 - 2:03 pm

Ik denk dat ze t zelf wel leest! En zeker leuk om een keer hier naar toe te gaan.

Reply
Manon 13 januari 2022 - 7:23 am

Goeie tip Charlotte! Ga hier zeker naar toe als het mooier weer is.

Reply
Charlotte 13 januari 2022 - 7:43 am

Ja moet je doen! En dan hoor ik het graag wat je er van vind.

Reply

Laat een comment achter