Home » 11 leuke tips voor Brugge

11 leuke tips voor Brugge

door Charlotte

Dat Simone van Papertravels en ik goed samen op reis kunnen, hebben we al bewezen met onze uitjes dit jaar naar Groningen, Texel en Vlaardingen. Dus zo’n nieuw tripje is nooit moeilijk te organiseren. Een goede traditie is om in de auto op de terugweg, alvast een nieuw plan in de week te leggen, en gelukkig zitten we regelmatig samen in de auto….

grote markt brugge
De Grote markt in Brugge

Brugge

We wilden een stedentripje doen naar een warm land, maar eigenlijk niet vliegen. Dus zo kwam het dat we op een bewolkte zonnige donderdag in de auto naar Brugge zaten, en hoe dichter bij Brugge, hoe meer zon we op ons dakje kregen en we toch een zonnige warme stedentrip konden maken. En hoe leuk is het dat Brugge ook Unesco Werelderfgoed is.

De eerste dag

We reden Brugge binnen en konden de auto al kwijt voor de deur bij onze B&B. Daar kun je in principe vier uur gratis parkeren met een parkeerkaart tussen 09.00 en 18.00 uur. Omdat het al twee uur in de middag was, kwam dat qua tijd al goed uit. En konden we al meteen een wandeling maken in het centrum van Brugge. De B&B ligt vlakbij de Ezelspoort en eenmaal daar doorheen wandel je binnen 15 minuten het oude centrum in. Tenminste als je niet van elke geveltje of mooi hoekje foto’s wil maken, zoals wij deden.

Tips

We namen een drankje bij tip 1: t Klein Venetië. Dit is een klein kroegje op een fantastisch plekje langs het water. Waar je kunt genieten van het uitzicht op het Belfort en kijken naar de langs varende rondvaartboten. Als je wil kun je meteen door naar tip 2: Maak een rondvaart over de Brugse Reien! Er zijn 5 verschillende opstapplaatsen, maar ze doen allemaal dezelfde route en je betaalt overal hetzelfde bedrag (10,- euro voor ongeveer een half uurtje)

Bed & Breakfast de Goede 13

Om vijf uur meldden wij ons weer bij tip 3 B&B de Goede 13. We werden welkom geheten door Chantal en Chris die al negen jaar de scepter zwaaien. Wij dachten eigenlijk dat het een nieuwe B&B was, want het ziet er zo mooi uit. Er zijn drie gastenkamers en wij hadden de kamer op de tweede verdieping met een balkon.

Nadat we ons hadden opgefrist gingen we naar onze enige vastgelegde activiteit. Vanwege de nog geldende coronamaatregelen hadden we de tip gekregen om een restaurant ruim van te voren te reserveren en uiteindelijk kwamen we terecht bij tip 4 Au Petit Grand.

Au Petit Grand

Dit kleinschalige restaurant bevindt zich aan een zijstraat van de Grote Markt en is op loopafstand van de B&B. Het valt niet echt op aan de buitenkant, maar eenmaal binnen ervaar je meteen de gezellige sfeer die kok Ton en gastvrouw Line voor ogen hebben. En wat vooral mijn Oma gewaardeerd zou hebben, er is echt tafellinnen!! Wij hadden gekozen voor het Menu Small Bites en dat was heel erg lekker. Allemaal kleine gerechtjes die stuk voor stuk in de open keuken door Ton worden bereidt en door Line en Sylvia worden opgediend. Voor ons was het een avondvullend programma met goed eten, een lekker drankje en veel gezelligheid. En een “must do” als je in Brugge bent. Reserveren is wel handig als je er wil eten.

Stadswandeling door Brugge

De volgende ochtend kregen we eerst een uitgebreid ontbijt. Chantal en Chris maken er echt werk van om de gasten te verwennen. Ondertussen zaten wij het plan van de dag te bedenken, maar we wilden zoveel en waren nog niet echt gestructureerd. Na het ontbijt schoof Chris bij ons aan en wat bleek: hij had een hele route voor ons uitgestippeld. Een wandeling van ongeveer 8 kilometer die je in zo’n twee uur kunt lopen, maar waarmee je ook langs alle bezienswaardigheden van Brugge komt, dus twee of meerdere vliegen in één klap.

Het Begijnhof

Dus zo kwam het dat wij “old school” rondliepen met een papieren kaart in de hand. Het eerste stuk van de wandeling loopt buiten om langs het water en daarna kwamen we bij tip 5 het Begijnhof. Een mooi rustig plekje in de toch ondertussen wel drukke stad. En perfect om foto’s te maken. Daar in de omgeving zijn ook verschillende godshuizen. Dit zijn kleine witte huisjes op een rij of rond een binnentuin. Ze zijn gebouwd door rijke burgers voor bejaarden of weduwen zonder bestaansmiddelen en kenmerkend voor Brugge.

Bourgogne de Flandres

Natuurlijk staat België, en dus ook Brugge, bekend om zijn vele verschillende biertjes. En dus konden we er ook niet onderuit om na onze rondvaart een biertje te drinken bij tip 6 Brouwerij Bourgogne de Flandres. Deze brouwerij zie je al vanaf het water en we hadden al vrolijk zitten zwaaien naar de mensen op het terras. Dus toen het tijd was voor een drankje belandden we hier onder de parasol. Je kunt hier ook een rondleiding doen, maar wij wilden eigenlijk de volgende dag naar Brouwerij de Halve Maan. Helaas zijn we daar nooit binnen geweest, want we waren vergeten te reserveren. Dat is dus meteen tip 7: Reserveer bijtijds bij deze leuke bierbrouwerij, ik ben er vroeger ooit geweest en ik wil er graag nog een keer terug.

De tweede dag

Na weer een smakelijk ontbijt zijn we de rest van onze wandeling gaan maken. We wilden naar de zaterdag markt op het Stadsplein bij het station, maar daar zijn we heel snel weg gegaan. Dus dit is een anti-tip. Beter loop je net als wij door het historische centrum en geniet je van de mooie trapgeveltjes die Brugge rijk is.

langs de rei
Langs de rei

Chocolade en bier

We begonnen met shoppen in het centrum. Er zijn genoeg leuke winkeltjes waar je helemaal los kunt gaan op souvenirs. Chocolade en bier in overvloed, en ook de bekende ketens zitten in Brugge. Het centrum heeft ook genoeg leuke restaurantjes waar je kunt lunchen. Wij aten bij tip 8 The Potato Bar, aan het Sint-Salvatorskerkhof 3 en aten een Belgische friet met een topping van spekjes en kaas. Daarna kan je gerust weer wat stappen maken. Aan het einde van de middag streken we neer bij tip 9 het Duvel café. Dit café bevindt zich op de eerste etage van het Historium aan de Grote Markt in het Duvelorium. Je kunt er heel veel biertjes proeven en je hebt er een mooi uitzicht op de Markt, en zoals Chris zei: Het is gratis toegang!

Naar de heide

Na al het winkelen hadden we bedacht dat het ook leuk zou zijn om even buiten de stad te gaan kijken. Ik had op internet gelezen dat er ook rondom Brugge mooie heidevelden zijn en na even zoeken kwamen we uit bij tip 10 Domein Beisbroek. Dit is een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen. In het gebied groeit de rode dopheide, een zeldzame heideplant die ook wettelijk beschermd is. En wij waren niet de enige die in allerlei standjes tussen de hei lagen om de ultieme foto te maken.

rode dopheide
In Domein Beisbroek bloeit de zeldzame rode dopheide

Café Vlissinghe

Onze laatste stop was op de terugweg in het Sint Annakwartier. Daar hebben we gegeten bij mijn tip 11 Café Vlissinghe. Dit is een café uit 1515 en het is waarschijnlijk de oudste pub ter wereld. Wij konden nog heerlijk eten in de binnentuin, maar ook binnen kun je gezellig zitten. Natuurlijk namen we nog een Belgisch biertje en aten een lekkere pasta.

Helaas zijn deze dagen in Brugge om gevlogen. Maar misschien ook wel omdat we zoveel leuke dingen hebben gedaan. Behalve mijn 11 tips, zijn er nog veel meer dingen te doen, dus wellicht moeten we tijdens een autoritje nog een keer afspreken om terug te gaan voor meer tips.

brugge plein
Het Jan van Eijckplein

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter