Home » Het Muiderslot, ronddwalen in de middeleeuwen

Het Muiderslot, ronddwalen in de middeleeuwen

door Charlotte

Het Muiderslot is een kasteel in Muiden dat ik al een aantal keren heb bezocht. In mijn jeugd woonde ik in Ankeveen en dat is daar hemelsbreed niet zover vandaan. Ik herinner mij wel schoolreisjes naar het kasteel. Als klein meisje maakte het enorme indruk op mij. Niet zo zeer dat ik mij een prinsesje voelde, maar wel de indrukwekkende grootte van de gebouwen en wat er allemaal gebeurd is. Ook later ben ik er nog een paar keer geweest. Vandaag verdiep ik mij er in.

kasteel muiderslot
Kasteel Muiderslot met de slotgracht

Kasteel Het Muiderslot

Graaf Floris V is verantwoordelijk voor de bouw van het Muiderslot. Deze graaf werd in 1254 geboren. Als hij twee jaar oud is, sneuvelt zijn vader en wordt hij al graaf van Holland en Zeeland. Gelukkig is zijn oom zijn vervanger in de regering. Op twaalfjarige leeftijd wordt hij meerderjarig verklaard en neemt hij het bestuur over. Als hij 15 is trouwt hij al. Politiek heeft hij veel ambities en hij wil zijn macht steeds vergroten.

Toch is hij best populair bij het volk, het levert hem de bijnaam Der Keerlen God (god van de gewone man) op. Hij heeft zijn volk veel goeds gebracht. Hij bevorderde de handel, behartigde de belangen van de boeren, en polderde Hollandse wateren in. Floris had 11 kinderen bij zijn vrouw Beatrix. Daarnaast had hij er ook nog 7 bij andere vrouwen. Na zijn dood zijn er toneelstukken en literaire werken over hem geschreven. Onder andere door P.C Hooft, die in de 17e eeuw op het Muiderslot woonde.

De bouw van het Muiderslot

Floris V heeft rond 1285 de opdracht gegeven voor de bouw van het kasteel. Het kasteel is een vierkante waterburcht. Op elke hoek staat een toren en in het midden bevindt zicht een groot gebouw. Kasteel Muiderslot heeft rondom een slotgracht en je kan alleen binnen komen via de ophaalbrug. Het kasteel is gebouwd op een eiland aan de monding van de Vecht in de voormalige Zuiderzee. De haven van Muiden ligt er naast.

muiderslot vechtmonding

De Oude Hollandse Waterlinie

Het Muiderslot maakt onderdeel uit van de Oude Hollandse Waterlinie. Dit bestaat uit zeedijken, forten en kastelen van het Muiderslot tot aan Slot Loevenstein. Het was een groot gebied, dat onder water gezet kon worden in de strijd tegen de vijand. In 1672 heeft het Holland kunnen redden van de Franse invasie. Doordat het polderland tussen de vestingsteden onder water stond werd het een ondoordringbare linie. Nadat de Fransen zich in 1673 terugtrokken werd er begonnen met het droogmalen van de polders. De boeren waren er niet echt blij mee, want ze moesten soms jaren wachten voor hun land weer droog was.

haven muiden
De haven van Muiden vanaf het Muiderslot

De Muiderkring

Het oorspronkelijke kasteel is in de loop der jaren afgebroken en weer herbouwd. De schrijver P.C. Hooft is er in 1609 gaan wonen. Alleen in de zomers, aangezien het in de winter niet warm te stoken was. Door zijn gastvrijheid ontstond de Muiderkring. Een groep letterkundigen en geleerden die in het Muiderslot samenkwamen voor literaire avonden. Of dat echt zo was, is niet zeker, maar dat er regelmatig bevriende schrijvers kwamen logeren staat vast. Waarschijnlijk kwamen ze vooral in de tijd dat de pruimen uit de pruimenboomgaard geoogst moesten worden, want van Hooft is de uitdrukking Tot in de pruimentijd.

Warmoeshof en Kruidhof

De Kruidhof is de kruidentuin van kasteel Muiderslot. Hier loop je tussen de verschillende geneeskrachtige- en tuinkruiden. Er staan ook kruiden die al eeuwenlang bestaan, maar niet meer gebruikt worden. De Warmoeshof is de groentetuin die er al is sinds de 17e eeuw. En ook hier vergeten groenten. Kijk maar eens op de bordjes of je ze kent.

Terug naar de Middeleeuwen in het Muiderslot

Als je langs of zelfs al door de tuin bent gelopen kom je bij de ophaalbrug naar het slot. En voelt het alsof je een andere wereld binnen wandelt. Je komt op de binnenplaats met de waterput, ontworpen door Pierre Cuypers, die we ook kennen van het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam, maar ook van de herbouw van Kasteel de Haar.

Op de binnenplaats staat een huisje waar je de audiotour kunt ophalen. Dat raad ik je zeker aan. Je kunt op je eigen tempo de route volgen en luisteren wat je wil, en in welke volgorde. Handig als er al een hoop mensen staan, dan loop je een stukje door en later weer terug. Er zijn drie audiotours. De Ridderroute vertelt je over de hoogtepunten van het Muiderslot, en loopt door de zalen. De Torenroute gaat 83 treden de hoogte in, en vertelt over de verdediging van het slot. Daarnaast is er ook nog een tuintour.

torenzicht muiderslot
Uitzicht vanuit het zolderraam

Na de routes kun je ook nog om het Muiderslot lopen, over de dijk. Daar heb je een mooi uitzicht op de bouw van het slot. En kun je meteen even kijken of het al pruimentijd is. Van de pruimen maken ze trouwens heerlijke pruimenlikeur, die je kunt kopen in het winkeltje en bij het restaurantje.

Wandeling door Muiden

Als je bent uitgekeken bij het Muiderslot, raad ik je aan om nog even Muiden in te wandelen. Dit is een heel leuk plaatsje, met leuke ouderwetse huisjes langs het water. Strijk even neer bij Café Ome Ko, kijk naar het schudden van de sluizen en eet een hapje bij Graaf Floris V.

Even praktisch

  • Kaartjes voor kasteel Muiderslot, zijn eventueel al online te bestellen, gratis met de museumjaarkaart
  • parkeren is gratis op de drie parkeerplaatsen die zijn aangegeven op de website en langs de weg. Hier moet je echter wel wat verder voor lopen. Dichterbij betaal je 2,40 per uur
  • beperkt rolstoel toegankelijk
  • audiotour is gratis en een aanrader

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter