Home » Rijtuigentocht kasteel de Haar, oude tijden herleven

Rijtuigentocht kasteel de Haar, oude tijden herleven

door Charlotte

Ik ben niet echt een krantenlezer, maar het lokale nieuwskrantje lees ik altijd wel even door. Ik snel de koppen, maar ik kijk vooral of er nog leuke dingen te doen zijn in de buurt. Van de week zag ik, dat er bij kasteel de Haar een rijtuigentocht zou plaatsvinden, ik dacht dat onthoud ik even. Dus stapte ik op zaterdagochtend op het fietsje richting kasteel de Haar. Nou kom ik daar sowieso al graag, wat je hier kunt lezen, maar ik verheugde mij ook op de sfeer rondom het kasteel, met de paarden en de rijtuigen.

rijtuigentour de Haar
De rijtuigen voor Kasteel de Haar

Kasteel de Haar en de rijtuigen

Baron Etienne en barones Hélène hadden een grote liefde voor paarden, maar ook voor rijtuigen. In september lieten ze paarden, rijtuigen en koetsiers vanuit Parijs naar kasteel de Haar overkomen. De gasten van de baron en barones werden dan door deze rijtuigen opgehaald op het station en naar het kasteel vervoerd. Door deze rijtuigentocht bij het kasteel wanen we ons terug in die tijd, zeker als je je ogen sluit en luistert naar het geluid van de hoeven en het geratel van de wielen.

kasteel de haar rijtuigentour
Waan je in de 19e eeuw

In afwachting

Ik had geen idee wat ik mij er bij voor moest stellen. Ik was er al voor 12.00 uur en had dus niet door dat de rijtuigenoptocht al binnen was. Gelukkig ving ik een gesprek op, tussen een paar andere bezoekers en iemand die er duidelijk meer van wist. En toen bleek de hele caravan zich al onder de bomen te bevinden, aan de achterkant van het kasteel. Dus hup hup, snel die kant op.

Rustpauze in de schaduw

Als ik aan kom lopen, kom ik twee prachtig uitgedoste dames tegen. Wat is dit leuk zeg! Ik had mij ingesteld op een aantal rijtuigen, maar had niet gedacht dat iedereen ook zo mooi aangekleed zou zijn. En ook zoveel van die mooie oude rijtuigen. Ik loop een rondje tussen de paarden en de wagens en maak hier en daar een praatje. Dat maakt het evenement nog leuker, iedereen is heel toegankelijk en vertelt graag over de paarden, de rijtuigen en het evenement.

De Stichtse Aanspanning Doorn

Pas ’s avonds achter de computer kom ik er achter dat er leden van De Stichtse Aanspanning Doorn bij dit evenement meerijden. Deze stichting wil dat er plezier is voor en met de paarden en het aangespannen rijden. Dat de rijtuigen mee kunnen doen aan een evenement, zoals bij kasteel de Haar. Maar ook dat het op een veilige manier gebeurd. Zeker als je tussen die rijtuigen doorloopt en naast die enorme wielen staat, snap je dat veiligheid heel belangrijk is. De organisatie van het evenement is in samenwerking met Roberto Elsing en kasteel de Haar.

wielen rijtuig
rijtuig rijtuigentocht
Twee van de mooie rijtuigen

Werkgroep Historische Gerei

In 1976 is de Werkgroep Historisch Gerei opgericht, om het rijdend erfgoed te documenteren en certificeren, met als doel om dit voor het nageslacht te bewaren. Er zijn al meer dan 500 rijtuigen geregistreerd. De meeste rijtuigen zijn door de eigenaar zelf gerestaureerd en de werkgroep helpt met zoeken naar het verhaal achter het rijtuig. Hoe oud is het? Wie heeft het gebouwd? Welke materialen en kleuren zijn er gebruikt? Hebben de assen en wielen speciale kenmerken? Al deze informatie komt in een certificaat en een database.

De rijtuigentocht vertrekt weer vanaf Kasteel de Haar

Als de lunch is genuttigd klimt langzaam iedereen weer in de koets of op de bok. Ik besluit om vast langs het pad te gaan staan om ze allemaal langs te zien komen. In de verte wordt het geluid van de hoeven steeds duidelijker en op het moment dat ze om de hoek verschijnen krijg ik toch kippenvel. Wat is dit leuk zeg! Ook iedereen op de rijtuigen is enthousiast en er wordt volop gezwaaid. Het is gewoon jammer als het laatste rijtuig voorbij is gekomen.

de haar rijtuigentocht 2022
De rijtuigentocht vertrekt weer vanaf kasteel de Haar

Op de fiets

Ik loop weer naar mijn fiets en besluit nog een rondje te gaan. Ik fiets richting Kockengen en in ene ontdek ik dat de rijtuigen een stukje verderop rijden. Ik zet de fiets even in de turbo en kan ze inhalen. Als ze afslaan tussen de weilanden door grijp ik mijn kans en zoek een plekje in het gras. Ik kan vanuit de berm nog een leuk filmpje maken van de voorbij rijdende koetsen, maar ik zie sommige inzittenden denken: wat doet dat mens daar. Nou dat resultaat zal ik op mijn instagram zetten.

Conclusie

Ik weet niet wanneer de rijtuigentocht weer bij Kasteel de Haar is, maar ik weet wel dat ik er graag weer ga kijken. En dan zorg ik dat ik er nog iets eerder ben. Mocht je balen dat je dit gemist hebt? Hier vind je andere evenementen van De Stichting Aanspanning Doorn.

Sharing is caring!

You may also like

2 comments

Roberto Elsing 5 februari 2024 - 9:25 am

Bedankt voor uw prachtige stukje hier over de koetsen tocht op de Haar
Mijn complimenten
Een aanmerking dit evenement is niet georganiseerd door de Stichtse aanspanning doorn maar door mij persoonlijk in samenwerking met het kasteel
De vereniging is er bij betrokken door een aantal leden die meereden
Met vriendelijke groeten
Roberto Elsing organisator en koetsier

Reply
Charlotte 16 maart 2024 - 12:46 pm

Dankjewel voor je reactie, ik heb het aangepast. Ik hoop dat we er dit jaar weer van kunnen genieten, het is zo leuk om mee te maken.

Reply

Laat een comment achter