Home » Landgoed Oostbroek, een mooi natuurgebied vlakbij Utrecht

Landgoed Oostbroek, een mooi natuurgebied vlakbij Utrecht

door Charlotte

Op Landgoed Oostbroek was ik al eens in het voorjaar geweest en ik wilde daar graag terug. Vandaag was daar een mooie dag voor. Helaas is het de afgelopen maanden voor mij wat lastig geweest om grote wandelingen te maken. Eigenlijk wil ik het nu wel weer een beetje gaan oppakken. Maar dan is het niet verstandig om meteen een grote afstand te gaan lopen, dus ik ging op zoek naar een mooi plekje in de buurt van huis.

kloostertuin landgoed oostbroek
De kloostertuin van Landgoed Oostbroek

Landgoed Oostbroek

Landgoed Oostbroek ligt tussen de A28 en het UMC. Als je op de A28 rijdt vanaf Utrecht, zie je het landhuis rechts van je liggen. Dan heb je wel de afslag gemist om er daadwerkelijk een bezoek te brengen. Om er te komen, neem je op de A28, afslag 2, en rij je dwars over het ziekenhuis terrein. Ik zeg luister goed naar de navigatie, anders gaat het mis. Op de Hoofddijk staan er wel borden om je de juiste richting op te sturen.

sneeuwklokjes oostbroek
De sneeuwklokjes zorgen voor een wit tapijt in het voorjaar

Geschiedenis van het Landgoed Oostbroek

Het Sint- Laurensklooster is in de 12e eeuw in de Bilt gesticht. Het werd een Benedictijnenabdij en kreeg schenkingen van Keizerin Mathilde en Bisschop Godebald van Utrecht. In 1122 heeft Godebald de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede af laten dammen. Waardoor de waterafvoer in het gebied beter werd gereguleerd. Door de schenkingen had de abdij grote gebieden aangekocht. Deze gebieden zijn toen ontgonnen en er kwam akker- en landbouw.

In de 16e eeuw is Buitenplaats Oostbroek gebouwd. Dit was van de 18e tot 20e eeuw in het bezit van de familie Ewijck. Het uiteindelijke landhuis is in 1887 gebouwd. Begin vorige eeuw is een fruitteeltbedrijf op het landgoed gevestigd en zijn de boomgaarden aangelegd.

landgoed oostbroek de bilt
Landgoed Oostbroek in het voorjaar

Door de plannen met de Uithof kwam het Landgoed Oostbroek in 1978 in beheer van Het Utrechts Landschap. Zo konden ze het stuk natuur tussen Utrecht en Zeist veilig stellen. Door de aanleg van een faunapassage vormt Oostbroek een ecologische schakel tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied.

weiland oostbroek
De omgeving in het voorjaar

Landschapspark Oostbroek

De Nederlandse tuinarchitect van Lunteren heeft in 1887 het park ontworpen. Er kwamen wandelpaden tussen de bomen en hij plantte boomgroepen en solitaire bomen. Door de heesters kwam er ook kleur in het park. In 2014 is door landschapsarchitect van Gessel het park gerestaureerd, maar wel geïnspireerd door zijn voorganger. Er is ook een prachtige kloostertuin. In deze periode staan de tuinen vol zomerbloeiers en zo zie je ook veel bijen en hommels rondvliegen. Vlinders waren er niet zo veel helaas, voor de foto was eentje genoeg.

Wandelen over Landgoed Oostbroek

Er zijn twee gemarkeerde wandelingen op het landgoed. De gele Melkspoor route van 1 kilometer en de rode Parkroute (Knuppelpad staat er op de paaltjes) van 1,5 kilometer. Deze laatste heet ook wel de Heksenroute, en is speciaal voor kinderen. In het winkeltje kun je een routeboekje kopen met opdrachten om te ontdekken wat er in het moeras is gebeurd. Natuurlijk kun je ook je neus achterna en een beetje ronddwalen door het mooie gebied. Loop over de ijzeren vlonder door het moerasbos en geniet van de prachtige grote en oude bomen. Door de aanleg van deze vlonders is het ook goed te doen met rolstoelen.

mathildebrug oostbroek
De Mathildebrug

De grootste Es

Kijk wel goed om je heen, want er wonen zoveel dieren die je kunt spotten. Verschillende soorten vogels zoals de ijsvogel, de appelvink, spechten, mezen en de buizerd. Maar er leven ook reeën, boommarters, eekhoorns en dassen. Daarnaast staat hier de grootste Es van Nederland. De boom is waarschijnlijk in 1887 gepland en is 39,5 meter hoog. Zijn Latijnse naam is Fraxinus excelsior, en dat betekent boven andere uitstekende boom. Dat klopt wel dus.

De Oostbroekse beestenboel

Wat dit landgoed ook zo leuk maakt, zijn de beesten die er op wonen. In de grote weide wonen een paar Lakenvelders. Maar die lieten zich vandaag vanwege de warmte niet zo goed zien. We zagen alleen in de verte een staart zwaaien onder een boom in het veld. Ook de schapen verstopten zich in het hoge gras, maar ze verraadden zich door hun luidruchtige gegraas. Als je het bos uitkomt, kom je bij de twee geiten, die druk zijn met hun weitje kaal te houden en een beetje stoeien met elkaar.

geitenweide
Alles voor de foto 😉

Sam het varken

Naast de geiten woont Sam het varken. Op dit stukje Oostbroek woonden Castor en Pollux, twee Lakenvelder minibiggen. Castor overleed helaas in 2015 en Pollux bleef alleen achter. Sam woonde eerst drieënhalf jaar bij mensen thuis, maar kwam Pollux gezelschap houden en kreeg zo ook meer ruimte om gras te eten en heerlijke modderbaden te nemen. Pollux is in 2020 overleden en is bij zijn broertje begraven op het landgoed. En nu hebben wij de taak om Sam een beetje aandacht te geven. Als je niks zegt, krijg je een reactie zoals op de linker foto. Maar roep je zijn naam dan komt ie al knorrend naar je toe gelopen.

De Oranjerie

Langs en door de mooie kloostertuin kom je weer uit bij de Oranjerie. Daarin zit ook het winkeltje van Oostbroek. Hier kun je natuurlijk informatie halen over het gebied en onder het genot van een kopje koffie of een sapje, op het terras of binnen zitten. Helaas kun je hier niet lunchen, de tafeltjes zijn er uitnodigend genoeg voor. Ze verkopen ook appels, peren, kersen en pruimen uit de eigen boomgaard, groenten en streekproducten. Vrijwilligers van het Utrechts Landschap beheren het winkeltje en de kloostertuin.

orangerie landgoed oostbroek
De Orangerie van Landgoed Oostbroek

Meer wandelen

Dit was weer een onontdekt pareltje bij mij in Utrecht waar je zeker een keer moet gaan wandelen. Je kunt er makkelijk parkeren, het is een gevarieerd landschap en er is genoeg te fotograferen. Wil je meer wandeltips kijk dan hier op de site.

pimpelmezen oostbroek
Drukte op het terras in coronatijd…

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter