Ik had wel eens gehoord van het zandsculpturen festijn in Garderen op de Veluwe. Maar of ik daar nou speciaal heen wilde… In Zandvoort ben ik wel eens bij zandsculpturen wezen kijken, en dat was leuk. Ik vond het vooral knap hoe men met zand van die prachtige beelden kon maken. Tenslotte ben ik nooit verder gekomen dan een ingestort zandkasteel op het strand. Waarna ik besloot dat het beter was om in de zee te gaan zwemmen, in plaats van te knoeien met een, bij voorbaat al, mislukt bouwproject.
De wandelclub
In ons appartementencomplex loopt elke donderdag een sportief groepje een uur door het Maximapark. En als ik thuis ben loop ik graag een rondje mee. Zo werd ik ook uitgenodigd om mee te gaan op een dagje uit naar de Veluwe, naar het Zandsculpturen festijn. En na al het thuis zitten van de afgelopen maanden, was ik om. Zo met elkaar op pad te gaan, is een super leuk initiatief. Ik besloot me te laten verrassen.
Zandsculpturen festijn in Garderen
Elk jaar heeft het Zandsculpturen festijn een ander thema en dit jaar is het thema “Onze Vaderlandsche Geschiedenis”. Ik denk dat dat veel mensen aanspreekt. Mij in ieder geval wel. En vooral de oorlogsjaren, aangezien dat ook een grote interesse van mijn Vader was. In je jeugd krijg je daar dan altijd wat van mee. Daarnaast denk ik dat het altijd belangrijk is om je te verdiepen in de geschiedenis van je land. Het heeft ons tenslotte gebracht waar we nu zijn.
Kopje koffie in lunchroom De Rozentuin
Na een uurtje rijden kregen we eerst een lekker kopje koffie met een gebakje. Tenslotte moet je van elke dag een feestje maken. Ik benoem dit niet om jullie de ogen uit te steken, maar omdat we verzorgd werden door mensen met een beperking. En dat vind ik zo’n geweldig initiatief. Vooral in de horeca is dit zo’n positieve insteek. Helaas gingen er bij ons twee glazen jus d’orange om. Hoe er mee werd omgegaan door de begeleidster was zo top! Grappig dat je aan het meisje kon zien, dat ze de bediening heel leuk vond om te doen, maar omgevallen jus opruimen liever niet. Je zag haar gewoon denken: Hoe kom ik hier onderuit…. Maar ze heeft, met een beetje hulp, alles netjes opgeruimd.
Route tussen de Zandsculpturen
Na de koffie zijn we naar de ingang gewandeld en daarna op ons gemakje langs de mooie zandsculpturen. De geschiedenis wordt op een leuke manier uitgebeeld. Zo ga je bijvoorbeeld van wonen en werken in de Middeleeuwen, de oorlog van de Batavieren, naar verschillende wijsgeren. Langs de Romeinen, en door naar ons Koningshuis. Vooral de verschillende soorten van de zandsculpturen maken het heel afwisselend. Het ene moment sta je voor een groot hoofd van een belangrijk persoon, het volgende moment kijk je naar een diorama met kleine figuurtjes, die een deel van onze Vaderlandse geschiedenis uitbeelden. Neem vooral je tijd, want elke keer zie je weer een ander detail.
Hoe ontstaat een zandsculptuur?
Nadat de tekening gemaakt is voor het hele zandsculpturen festijn wordt het speciale sculptuurzand gestort. De houten bekistingen staan op de plek waar een zandsculptuur moet komen. Elke laag zand wordt hierin aangestampt tot de goede hoogte is bereikt. Als de bekisting is verwijderd kunnen de ruwe vormen geschept worden en de lijnen erop geschetst. Dan wordt er van grof naar steeds fijner gedetailleerd tot de sculptuur klaar is. Voor het behoud wordt er wel een laagje lijm overheen gespoten. Binnen is een leuke film waar je dit proces op een korte video kunt zien.
De grote tuinverbouwing
Denk ook niet dat je er alleen zandsculpturen ziet. Je kan ook genieten van de prachtige tuin, die is aangelegd door de mensen van “De Grote Tuinverbouwing”. Dat maakt het extra leuk om tussen de zandsculpturen door te lopen. Hier en daar zijn ook plekjes waar je kunt gaan zitten om te genieten van de mooie beplanting in combinatie met de zandsculpturen. Midden in de tuin is een mooie vijver met waterloop. Op de site van de Grote Tuinverbouwing kun je terug kijken hoe de tuin is aangelegd, en ook de pech die ze hadden met de sneeuw in april. Wil je het allemaal héél goed bekijken, dan kun je een rondje maken over de tuin in de fiets monorail.
Eddy, de vogelhuisjes maker
Na de lunch die we weer nuttigden in de Rozentuin, liepen we op ons gemakje door de Beeldentuin. En zo liep ik het winkeltje binnen van Eddy, de vogelhuisjesmaker. Hij heeft het helemaal volhangen met zijn zelfgemaakte vogelhuisjes. Voor elke soort is er een apart kastje. En Eddy vertelt je precies welke je moet kopen. Daarnaast demonstreert hij ook, hoe hij de huisjes maakt. Ga zeker even bij hem kijken!
Shop till you drop
Als je bent uitgekeken hoef je nog niet meteen naar huis. Loop ook even door het woonwinkeldorp van 1300 m2 waar je tuindecoraties, woonaccessoires, kleine meubeltjes en zelfs kleding kunt vinden. Ik was eerlijk gezegd een beetje overdonderd door het aanbod. Zoveel leuke dingen die ze daar verkopen, je word er hebberig van.
Even praktisch
Het Zandsculpturen Festijn in Garderen is te bezoeken van maandag tot en met zaterdag van 09.00-17.30. Je kunt vooraf kaartjes kopen, maar aan de kassa is nu ook weer mogelijk. Kijk voor de actuele openingstijden even op de website. Parkeren is gratis, evenals de beeldentuin en de lunchroom. Als je thuis de “izi app” download, kun je tijdens de route luisteren naar de verhalen bij de zandsculpturen door de QR codes te scannen. Doordat het grootste gedeelte overdekt is, is het ook leuk voor een wat minder zonnige dag. Bovendien is het rolstoeltoegankelijk, en met een muntje verkrijgbaar aan het begin van het terrein. Je kunt nog tot en met 30 december 2022 naar “Onze Vaderlandsche Gechiedenis”.
1 comment
Blijf schrijven ik volg