Home » Leuven, citytrip naar de bierstad van België

Leuven, citytrip naar de bierstad van België

door Charlotte

Met al het drama op Schiphol en langzamerhand ook op de andere luchthavens in Nederland, is het nu makkelijker om de auto of de trein te pakken voor een citytrip naar een stad. Vorig jaar was ik met Simone naar Brugge en deze keer was ik in bierstad Leuven. Ik vertel je hieronder wat je zeker in Leuven moet gaan doen.

leuven city
Uitzicht op Leuven vanuit de hotelkamer

Met de trein

Ik ben met de trein naar Leuven gereisd en dat beviel mij heel goed. Ik heb sowieso geen hekel aan het reizen met de trein en zo’n langere reis vind ik heerlijk. Boekje mee, muziekje op de oren en wat eten en drinken mee. En vooral genieten van het voorbij glijdende landschap. Voor de duidelijkheid, met de auto doe je er vanuit Utrecht ongeveer twee en een half uur over. Echter met de juiste trein ben je in drie uur uitgerust in Leuven, en klaar om meteen in de stad op ontdekkingsreis te gaan.

martelarenplein
Vanuit de trein sta je meteen op het Martelarenplein

De stad Leuven

Ik was op uitnodiging van Visit Flanders en Visit Leuven in deze prachtige stad. Leuven heeft ruim 102.000 inwoners en ligt op 25 kilometer afstand vanaf Brussel, en 45 kilometer vanaf Antwerpen. De stad is bekend door de Katholieke Universiteit Leuven maar ook door de grootste bierbrouwerij ter wereld AB InBev, voorheen de historische brouwerij Stella Artois. Leuven is de bierhoofdstad van België. Begrijpelijk dat bier het hoofdthema tijdens deze trip was.

Stella Artois

In de bierbrouwerij van Stella Artois is het goed vertoeven. Je kunt er elke zaterdag en zondag een rondleiding maken. En het is leuk om de grote ketels te zien. In de oude brouwerij zit nu ontmoetingscentrum de Hoorn. Hier kun je een werkruimte huren. Er is een bar en een restaurant, en je kunt er zelfs een kamer huren. Zelfs een feest geven behoort tot de mogelijkheden. Na een bezoek en een heerlijke lunch hebben wij een wandeling gemaakt in het gebied rondom de Vaartkom. Het vervallen brouwerij- en industriegebied wordt nu langzaam omgebouwd tot een hippe buurt. Mocht je hier verblijven of parkeren. Op de hoek van de Asstraat en het Engels Plein is een gratis pendelbus naar het centrum v.v.

vaartkom leuven
De Vaartkom

Met de fiets door Leuven

Als je alles uit je citytrip wil halen, is de beste oplossing om een fiets te huren. Bij het station verhuren ze fietsen van Blue Bike dus meteen te regelen als je met de trein aankomt. Op die manier kom je snel en makkelijk bij alle leuke bezienswaardigheden.

Het centrum van Leuven

In het centrum kom je natuurlijk niet om het stadhuis heen. Het is dé trots van de stad. De eerste steen van dit gotische gebouw is gelegd in 1439 en de bouw duurde zo’n 30 jaar. Het heeft tot 2008 dienst gedaan. Op het moment is het alleen nog in gebruik voor ceremonies en plechtigheden en je kunt er gelukkig met een rondleiding binnen kijken. Voor de binnenkant ga ik nog een keer terug, maar de buitenkant is ook al indrukwekkend.

Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof dateert uit de 13e eeuw, alleen stonden er toen lemen hutjes. Vanaf de 16e eeuw kwamen er stenen woningen. In 1998 is het op de werelderfgoedlijst van UNESCO gekomen. Het is een heerlijk plekje om doorheen te struinen en je voor te stellen hoe het leven hier vroeger was. Begijntjes wonen er niet meer, er wonen nu studenten en personeel van de universiteit. Je kunt ook even bij het Klein Begijnhof gaan kijken. Dit is rond 2000 opgeknapt en er staan huizen in de Vlaamse Bouwstijl. Je mag er vrij rondlopen, maar denk om de privacy van de bewoners.

Bierbrouwerijen die je niet mag missen

De Oude Markt staat bekend als de langste toog ter wereld, de café’s zijn op het plein namelijk in de meerderheid, maar wil je eens wat anders dan raad ik je aan om zeker een bezoek te brengen aan een van de vele bierbrouwerijen die de stad heeft. Daar krijg je naast een lekker biertje ook informatie van het gedachtegoed van de brouwer en zijn brouwerij.

Brouwerij de Coureur

Als je toch een fiets hebt, raad ik je aan om even buiten het centrum te gaan kijken, in Kessel-Lo, bij brouwerij de Coureur. Deze buurtbrouwerij wordt gerund door Bart en Ine. Alles in deze brouwerij heeft te maken met wielrennen. Niet alleen het interieur, maar ook de namen van de verschillende bieren. Wat ik heel tof vond, was de smaaksensatie die we voorgeschoteld kregen. In plaats van een hartige snack te serveren bij “het peloton”, een proeverij van vier verschillende biertjes, kregen we vier verschillende smaken macarons. En die combinatie is heel bijzonder. Life is Brewtiful maken ze daar echt waar.

Hof ten Dormaal

In Tildonk, net buiten Leuven, zit sinds 2009 de ecologische brouwerij Hof ten Dormaal. Hier gaan boeren en brouwen samen. Ze verbouwen hun eigen granen en hop, en mouten, brouwen en bottelen alles zelf. Het vee op de boerderij eet het afval weer op en zo is het cirkeltje rond. De rondleiding is heel interessant en de biertjes die we mochten proeven zijn lekker. Leuk te combineren met een mooie fietstocht door het achterland van Leuven. Met de bouw van een uitbreiding van de brouwerij en een B&B, vlakbij het Rock Werchter terrein, is al begonnen.

Abdij van Park

Het laatste pareltje wat ik met je ga delen is Abdij van Park. De Norbertijnen wonen hier sinds 1129 en de gebouwen zijn nog hetzelfde als in de 17e eeuw. Je kunt hier een mooie wandeling maken, de brouwerij bezoeken en heerlijk eten op het terras van de brasserie De Abdijmolen. In het onlangs gerestaureerde klooster kun je ook ronddwalen. Wij zijn uiteraard binnen geweest bij brouwerij Braxatorium Parcensis. In deze brouwerij is de slogan Traag is Goed. Bij de productie van de bieren wordt gebruik gemaakt van moderne technologie met respect voor de basis van het Middeleeuwse brouwen. En dat proef je terug in het heerlijke bier.

Ben je enthousiast geworden? Op Charliestravels vind je nog veel meer leuke plaatsen om te bezoeken. En ik hoor graag hoe je Leuven hebt ervarn.

Sharing is caring!

You may also like

2 comments

Mariëlle Boere 26 augustus 2022 - 11:28 am

Je was er toch niet toevallig in de eerste week van juli? Heb je namelijk niet gezien daar… 😉

Reply
Charlotte 26 augustus 2022 - 11:45 am

Haha nee! Had wel heel leuk geweest!

Reply

Laat een comment achter