Home » Vinkeveen en Botshol, een mooie wandeling

Vinkeveen en Botshol, een mooie wandeling

door Charlotte

Wat ik zo bijzonder vind, nu ik veel meer aan het wandelen ben, is dat ik in mijn nabije omgeving zulke prachtige plekjes ontdek. Neem nou het achterland bij Vinkeveen. Vinkeveen stond vooral op mijn harde schijf, als de op- of afrit die ik moest nemen om thuis te komen als ik op de A2 reed. En nu blijkt dat je hier niet alleen kunt watersporten, maar ook heerlijk kunt wandelen. Tijd voor een ontdekkingstocht.

Winkeldijk bij Vinkeveen
De Botsholsedijk

Vinkeveen

Als ik vertel dat ik ben geboren in Ankeveen, denken onbekenden meestal dat dit vlakbij Vinkeveen ligt. In werkelijkheid zit daar 16 kilometer tussen. En de enige overeenkomst is, volgens mij, dat de dorpen bekend zijn om hun plassengebied waar ze in liggen, beide ontstaan door het steken van turf. Waar Ankeveen vooral landelijk op de kaart staat vanwege het schaatsen en de Ankevener kruidenboter, is dat voor Vinkeveen door alle soorten watersport. Rondom beide dorpen kan er in ieder geval prachtig gewandeld worden.

Natuurgebied Botshol bij Vinkeveen

Tussen Vinkeveen en Abcoude, waar ik al eerder een keer wandelde, ligt natuurgebied Botshol. Ik had van dit mooie gebied nog nooit gehoord, tot ik daar een keer een vaartocht met Natuurmonumenten maakte. Het grappige was dat ik wel veel overeenkomsten zag met een boottochtje over de Ankeveense Plassen. Botshol is dus ontstaan door de turfwinning. In het gebied wandel je over de legakkers, waar vroeger het turf te drogen lag. Naast de legakkers ontstonden door het turfsteken de petgaten en samen zorgen ze voor de karakteristieke omgeving. Het is jammer dat je dit niet vanuit de lucht kan bekijken.

vinkeveen  plassen
Doorkijkje naar de Vinkeveense Plassen

Wandelen bij Botshol

Er zijn verschillende beginpunten voor een wandeling in natuurgebied Botshol. Ik begon mijn wandeling bij de werkschuur van Natuurmonumenten. Je kunt daar prima parkeren in de berm. Op deze zondag waren er veel mensen die daar aan hun wandeling begonnen. Zodra je aan de wandeling begint is er trouwens genoeg ruimte en ervaar je geen drukte. Bij de schuur hangt een bord met de wandeling. Maak hier een foto van als je op pad gaat, want onderweg kom je vooral heel veel verschillende route bordjes tegen, en dan is het fijn om op het kaartje te kunnen kijken welke je nu het beste kunt volgen.

De paden op….

Als je door het hek bij de werkschuur gaat, kom je op het pad. Hier kan het al modderig zijn als het veel heeft geregend, maar vandaag konden we er prima op lopen. Het riet staat aardig hoog, dus op het eerste stuk heb je weinig zicht op de omgeving. Dat gaf niks want we moesten toch even bijpraten, en het wuivende riet heeft ook wel een rustgevend effect. Een stukje verder op het pad staan de restanten, van wat eens de uitkijktoren was. Hopelijk komt er weer een mogelijkheid om hem weer te beklimmen. Het enige wat wij konden beklimmen waren de houten trappen die naar de volgende legakker gaan, of de hekjes onderweg.

Wat kom je tegen

Als je het pad volgt kom je verschillende mooie doorkijkjes tegen op de plassen bij Vinkeveen, en eenmaal het tweede bruggetje over kun je genieten van de verre uitzichten. Zelfs Amsterdam kun je in de verte zien liggen. Je loopt dan over een pad tussen de weilanden van polder Nellestein. Dit gedeelte is afgesloten van 15 maart tot 16 juni in verband met het broedseizoen. Bij de weg zijn wij de brug over gestoken om de Winkeldijk te volgen. Maar je kunt ook via de weilanden lopen. Uiteindelijk komen beide routes uit in Stokkelaarsbrug.

Botshol Vinkeveen

Horeca onderweg

Het is natuurlijk altijd goed om iets te snacken en voldoende water mee te nemen op je wandeltocht, maar er is tijdens de wandeltocht ook een mogelijkheid om even uit te rusten en wat te nuttigen. Na vijf kilometer wandelen kom je bij Stokkelaarsbrug. Dit buurtschap is vernoemd naar de ophaalbrug over de Waver en de Winkeldijk.

Stokkelaarsbrug bestaat uit vier straten en twee ophaalbruggen. In plaats dat je de route vervolgt over de kleine ophaalbrug aan de linkerkant, volg je de weg naar de grotere ophaalbrug en dan zie je meteen aan de linkerkant een schattig huisje met een terras. De Stokkelaer, aan de Waver 45. Een prima plekje om even te pauzeren, wat te eten en drinken en gebruik te maken van het toilet. En vooral te kijken naar de bootjes en het op en neer halen van de brug.

Langs de Waver

Na een kopje koffie lopen we verder langs de Waver. Er staat een stevige wind en dat heeft vooral effect op het riet en ons haar. Waarom vergeet ik toch altijd mijn petje mee te nemen? Maar de route is prachtig. Bij paaltje 33 slaan we af richting 34. De route gaat eigenlijk rechtdoor, maar ik zie een weiland met wat koeien en daar moet ik natuurlijk even langs. Even gedag zeggen.

koeien botshol
Wie bekijkt wie…..

Waverhoek

Na paal 34 gaan we richting 39 in plaats van de kortere route te nemen naar nummer 35. Maar dat kun je altijd zelf bepalen. Ik moet zeggen dat de Waverhoek ook een heel mooi stukje lopen is. Het is een waterrijk gebied met ook veel riet en vooral met de blauwe lucht en de dramatische wolkenpartijen heb je het gevoel in een steeds veranderend schilderij te lopen. Bij paal 39 zien we nog een parkeerplaats waar je ook prima kan parkeren en de route kan starten. Bovendien staat er een grote picknicktafel, dus we nemen nog even een kleine pauze, met 360 graden uitzicht.

Terug richting Vinkeveen

Bij paal 35 slaan we weer rechtsaf voor het laatste stukje richting Vinkeveen. We volgen de Botsholsedijk. Rechts van ons liggen de weilanden en links kijk je op het Grote Wije. We proberen nog wat vogels te spotten, maar ik denk dat die met de wind ook denken, bekijk het maar. Zelfs de schapen liggen met hun kont in de wind en kijken verstoord op als ik een foto kom maken.

Ik vind het eigenlijk jammer als de werkschuur weer in zicht komt. Het was zo’n fijn pad om te lopen, dat ik nog best een stukje verder had kunnen lopen. En ik weet zeker dat ik hier snel nog een keer ga wandelen. Maar de inwendige mens behoeft ook wat aandacht, dus we zoeken een restaurantje in Vinkeveen en genieten nog lekker na van deze mooie wandeling.

Even praktisch

  • parkeren kan bij de werkschuur van Natuurmonumenten: Botsholsedijk 30, 3646 AB Waverveen
  • of op de parkeerplaats op de Botsholsedwarsweg
  • het gebied is gesloten van 15 maart tot 16 juni vanwege het broedseizoen
  • als het veel heeft geregend kunnen grote stukken van de wandeling drassig zijn, neem dan laarzen mee
  • honden zijn hier niet toegestaan
  • de paden op met een rolstoel is niet te doen

Sharing is caring!

You may also like

2 comments

Simone van den Berg 7 augustus 2023 - 7:11 am

Mooi daar hoor! Ik kende het niet (ken ook de Ankeveense kruidenboter niet, daar ben ik dan ook wel weer benieuwd naar. Haha)

Reply
Charlotte 14 augustus 2023 - 9:26 pm

Volgens mij is dat ook een beetje gepasseerd station. Ik zal eens op zoek gaan of ik het nog kan vinden.

Reply

Laat een comment achter