Home » Wandelen bij de Moerputten

Wandelen bij de Moerputten

door Charlotte

Wat doe je als Simone van Papertravels je op zaterdagochtend appt of je zin hebt om ergens te gaan wandelen?? Nou ik spring dan in mijn wandelschoenen en ga op zoek naar een leuke route. Geen idee meer waar ik het had gezien, maar ik keek naar een wandeling op ongeveer een uurtje rijden van huis en kwam uit bij deze wandeling in de Moerputten. Dit gebied ligt ten westen van ’s Hertogenbosch tussen de Vlijmense weg en de Deutersestraat.

Uitzicht Weide Moerputten

Het Halve Zolenpad

Nu ik de naam van het wandelpad type weet ik ook meteen weer waar ik het op had geselecteerd. Dit leek mij namelijk precies een wandeling voor ons twee. Het Halve Zolenpad is een van de drie wandelingen die je in het gebied kan lopen en is 2 kilometer lang. Wij hebben uiteindelijk iets van 5 kilometer gelopen, want ergens zijn we over gegaan op een andere route. Die andere route heet, hoe kan het ook anders, de Bruggenroute.

Parkeren langs de weg

Toen we aan kwamen rijden bij het aangegeven parkeergebied bleek dat we niet de enige waren, die op deze mooie zaterdag zin hadden in een wandeling. Er stonden zoveel auto’s dat we zelfs twijfelden of het wel verstandig was om daar te gaan wandelen. Maar goed je hebt een stukje gereden, dus we bedachten om toch even te gaan kijken en eventueel bij enorme drukte om te keren en wat anders te gaan zoeken. Het was inderdaad druk, maar iedereen hield waar mogelijk toch netjes afstand.

De Halve Zolen lijn

Het eerste gedeelte loopt over een pad tussen de bomen. Daar waar vroeger de treinrails lagen. Hier en daar zie je de kiezels nog liggen. Het is een indrukwekkende bomenrij en lastig voor te stellen dat hier een trein heeft gereden. Deze zogenaamde Langstraatspoorlijn tussen Den Bosch en Lage Zwaluwe werd in gebruik genomen in 1890 en diende voor het vervoer van grondstoffen voor de schoenenindustrie in Waalwijk. Vandaar ook de naam Halve Zolenlijn. Doordat het vervoer later werd overgenomen door vrachtwagens werd het spoor overbodig.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de brug zou worden gesloopt, maar gelukkig werd het in 1995 een Rijksmonument en kocht Staatsbosbeheer de brug en het gebied. Van 2004 tot 2011 is er gerenoveerd en nu kan er dus over heen gewandeld worden.

Gele brug
De 600 meter lange brug.

Afstand vanwege corona

Op de brug zelf was het lastig om afstand te houden, maar niet iedereen maakt de oversteek, dus alsnog prima te doen. Onderaan de brug ligt een soort van ponton, waarop je vanaf waterniveau naar de brug kan kijken. Dit ponton was helaas in onderhoud. Aan de andere kant kun je door lopen naar Vlijmen, maar wij hebben alleen een “heen en weertje” gedaan.

Moerasbos

Op de heenweg hadden we gezien dat er ook een trap naar beneden was en dat daar een pad het bos in liep. Dus we zijn op onderzoek gegaan. Ik was aangenaam verrast,want het bleek dat we daar over vlonders door het moerasbos liepen. Ook hier waren heel veel mensen aan het wandelen, dus er waren geen beestjes te zien. Maar de bomen en de varens gaven het bos een mysterieuze sfeer. Uiteindelijk kom je aan de andere kant weer uit op grasland en weidevelden. Doordat de vorst nog in de grond zat toen wij er waren, was het op enkele plekken na, prima te lopen. Anders zouden een paar laarzen wel prettig zijn.

Terug in de zomer

Ook dit is een plek waar ik terug wil gaan als de bomen en planten meer in het blad en in bloei staan. Ik denk dat de sfeer er dan heel anders zal zijn. En hopelijk is het op een doordeweekse dag rustiger dan op deze zaterdag in de zon.

Uitzicht 1
De weidsheid van de omgeving Overlaat.

De Bossche bol

Na de heerlijke wandeling kwamen we weer terug bij de auto. Het was aanmerkelijk rustiger geworden. In de weken ervoor had ik van verschillende mensen gehoord dat ze speciaal naar Den Bosch waren gereden om er een Bossche Bol te gaan eten. We vonden dat wij dat dan ook maar moesten doen. Sommige tradities kun je namelijk best overnemen. Ik probeerde een reservering te maken bij Jan de Groot, die de bekendste bollenbakker van Den Bosch schijnt te zijn. Reserveren kan niet, dus we namen de gok om er toch maar langs te rijden.

Naar de concullega

Helaas na een kwartier in de rij te hebben gestaan, meldde de man voor ons, dat ze uitverkocht waren. Tja garantie was tot vier uur en wij waren er om kwart over vier. Gelukkig konden we een klein stukje verder bij Bakkerij Royal alsnog een bol kopen en die was ook lekker. We hebben weer een gezellig dagje gehad.

Bossche bol
Bossche bol snoepen op de Visstraat in Den Bosch

Check meer wandelingen hier!

Sharing is caring!

You may also like

1 comment

2021 in vogelvlucht | Charlies Travels 2 januari 2022 - 2:26 pm

[…] Noord Brabant […]

Reply

Laat een comment achter