Home » Wandelen bij Nederhorst den Berg

Wandelen bij Nederhorst den Berg

door Charlotte

Op de mooiste zonnige dag van deze week in maart wilde mijn Moeder van 90 graag een stukje wandelen. In haar uppie gaat ze met mooi weer wel naar buiten, maar met z’n tweetjes is het altijd gezelliger en dan loop je al pratend toch gauw een stuk verder, en kom je makkelijker aan je 10.000 stappen per dag. Ze wilde graag een wandelingetje langs de Vecht maken bij Nederhorst den Berg en ik vond dat prima. Ze had een wandeling in haar hoofd, die ze vroeger wel met mijn Vader maakte. Maar ondanks dat we vroeger wel gingen wandelen met ons gezin kon ik mij van dit stuk niet herinneren of ik er ooit eerder was geweest.

de Kaai
de Kaai

Gratis parkeren

We hebben de auto geparkeerd net buiten Nederhorst den Berg. Als je over de Randweg het dorp binnen komt kun je rechts ergens in de wijk gratis parkeren. Onze wandeling begon aan de overkant van de weg bij de Kaai. Dit is een wandel en fietspad en loopt langs de Vecht. Het is slim om rekening te houden met de wind, want als je deze continue tegen hebt is dat niet fijn en dan zou ik de route in tegenovergestelde richting lopen.

Wilg met molen - Nederhorst den Berg

Blauwe luchten

Nou helpen die prachtige blauwe luchten met wolken in combinatie met de knotwilgen en de molen wel mee aan een typisch Hollands tafereeltje. Daarnaast is het ook een heerlijke rustige wandeling. Eerst tussen de weilanden en de Vecht, daarna wat bebouwing van het Chaletpark waar je langs loopt en daarna weer de weidse uitzichten . Waar de Kaai overgaat in de Eilandseweg zit een restaurantje Op het Eiland, maar die waren helaas nog niet open. Check hun tijden even op de website voor je een dichte deur treft.

Vanwege de wind zijn wij bij de Torenweg weer afgeslagen richting Nederhorst den Berg. In de weilanden is er genoeg te zien. We zagen een paar hazen weg rennen, maar er zijn ook genoeg vogels te spotten. Ook in dit gebied zie je grote aantallen ganzen, maar ook verschillende Grote Zilverreigers . Deze vogel komt oorspronkelijk uit het mediterrane gebied, maar doordat er meer geschikte leefgebieden voor deze vogels zijn, zien we ze ook veel in Nederland. Ga maar eens kijken in de Oostvaardersplassen!

Bloem Spiegelplas
Wie kan mij vertellen welke plant dit is?

De Spiegelplas bij Nederhorst den Berg

Als we in het dorp zijn aangekomen, nemen we een kleine pauze. Ik doe even een boodschap en mijn Moeder kan even opwarmen in de zon, op een bankje op het plein. Eigenlijk is het de bedoeling dat we naar de auto terug gaan, maar ik zie in ene een paadje wat ik nog wel herken van vroeger.

Toen ik nog klein was kon je nog van Ankeveen naar Nederhorst lopen over het Bergse Pad, in Nederhorst heet dit trouwens het Ankeveense Pad. Als we na de wandeling dan in Nederhorst aankwamen kreeg ik een ijsje. Op dezelfde plek zit nog steeds Het Spiegelhuys. Maar door zandwinning in het gebied is de verbindingsweg over de Spiegelplas verdwenen en werd er in 1970 een fietspad om de plas heen aangelegd. Wat overbleef was een prachtige gebied waar veel waterrecreatie is. Je kunt er bijvoorbeeld een bootje huren, maar je mag er ook een aantal nachten kamperen.

Ik wil eigenlijk alleen maar kijken of ik nog iets zie wat mij aan die tijd doet herinneren, maar het enige wat we vinden is een mooi pad met uitzicht op de Spiegelplas. Niet zo gek natuurlijk, een gebied verandert soms al in een paar jaar, laat staan in 50 jaar. Doordat we nu heerlijk uit de wind in de zon lopen besluiten we om het pad te gaan volgen. Gelukkig staat er ook nog een bankje en kunnen we ook nog heerlijk in de zon zitten.

Zwemmen in de Spiegelplas

Het pad slingert zich verder langs de Spiegelplas. Hier en daar een strandje, maar echt zwemmen is verboden volgens mij, aangezien de plas meer dan 40 meter diep is. Zwemmen kan verderop langs het Googpad wel. Daar is het ondiep en afgeschermd door kleine eilandjes een stuk veiliger.

Terugweg Nederhorst den Berg
Met de wind in de rug

Een mooie wandeling bij Nederhorst den Berg

We vervolgen onze route en zo komen we weer uit aan de achterkant van de wijk Blijkpolder waar we onze auto hebben geparkeerd. Onverwacht hebben we toch nog een groot stuk gelopen, namelijk bijna 7 kilometer. We gingen voor een rondje Vecht, maar omdat we nieuwsgierig waren en we in ene een heel ander uitzicht hadden, ben je toch geneigd om nog even door te lopen en even om een hoekje te kijken. Waar je dan weer verrast wordt door het uitzicht. Er zijn meerdere routes die je in dit gebied kan lopen. Wordt dus vervolgd.

Hier vind je meer wandelroutes.

Sharing is caring!

You may also like

5 comments

Frank 11 maart 2021 - 5:49 pm

Prachtige gebieden die je laat zien, ben benieuwd wat er nog volgt.

Reply
Elisa 14 maart 2021 - 3:04 pm

Ik ben nu ook erg geinteresseerd om een wandeling Nederhorst den berg te gaan maken! Na het lezen van jouw ervaring, valt er dus veel te zien en beleven.

Reply
admin 14 maart 2021 - 10:10 pm

Nou je mag een keer met mij mee lopen hoor! 😉

Reply
Jacq 15 maart 2021 - 7:10 pm

Goed bezig, ga graag ook nog een keertje met je wandelen hoor. Ik weet ook nog wel een paar mooie routes.

Reply
admin 15 maart 2021 - 7:20 pm

Lijkt mij super gezellig Jacq! Doen we snel!

Reply

Laat een comment achter