Home » Stichting Opvang De Ezel sociëteit, wandelen met een ezel

Stichting Opvang De Ezel sociëteit, wandelen met een ezel

door Charlotte

Afgelopen week vertelde Debby mij, dat er ezelwandelingen zijn bij Stichting Opvang De Ezel sociëteit in Zeist. Na mijn Alpaca wandeling is dat natuurlijk iets wat precies in mijn straatje past, dus ik meldde mij meteen aan. Helaas, had ik pech want de Beleefweek wandeling zat vol. Maar een paar dagen later ontstond er toch een gat in mijn plafond…. Ik kreeg namelijk een mailtje dat er toch nog plek was. En ik mocht meelopen met de ezelwandeling. En zo geschiedde.

ezelwandeling

Stichting Opvang De Ezel Sociëteit

Stichting Opvang de Ezel Sociëteit bestaat met deze naam sinds 2019. Op dezelfde plek, de Zwitsersekade in Zeist, zit al vanaf 2001 een ezelopvang. Stichting Opvang Ezels en de Sociëteit gingen samen en er kwam een nieuwe directeur, en dus ook een nieuwe naam. In de hele periode zijn er al meer dan 320 ezels, 5 muildieren en een muilezel, en enkele paarden en pony’s opgevangen.

Wat doet De Ezel Sociëteit?

Kort gezegd, houdt de stichting zich bezig met het wel en wee van de ezels in Nederland. In Zeist bieden ze opvang voor bejaarde en gehandicapte ezels. Maar ze vangen ook ezels op die in beslag zijn genomen, door bijvoorbeeld de dierenbescherming. Ook ezels in nood of zieke ezels kunnen hier een plaatsje vinden. Daarnaast zorgen ze voor de herplaatsing van de ezels. Ze bezitten daarvoor een groot netwerk van pleegadressen.

Naast de opvang houdt de Stichting zich ook bezig met het geven van voorlichting over ezels. Ze werken samen met de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Bijvoorbeeld om te onderzoeken hoe je de ezels het beste voedt. Maar ook: wat is belangrijk voor de huisvesting en verzorging. Welk gedrag vertoont een ezel. En wat betekent dat.

NP Utrechtse Heuvelrug
Wandelen door NP Utrechtse Heuvelrug

De Beleefweek

Mijn ezelwandeling was onderdeel van de beleefweek. Deze beleefweek omvat activiteiten in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De activiteiten worden georganiseerd om aandacht te vestigen op het werk van verschillende organisaties. De drempel is laag, zodat er veel mensen kennis kunnen maken tijdens een activiteit, en in plaats van binnen achter je telefoon of computer ontdek en beleef je het Nationaal Park.

De Ezelwandeling

De Ezelwandeling was de eerste activiteit in deze beleefweek, dus voordat we op stap gingen was er een officieel moment. Een woordje door de directeur van de Stichting en een wethouder van Zeist. Laatstgenoemde spande daarna samen met iemand van NP Utrechtse Heuvelrug de eerste ezel in.

Charlotte en Charlotte

Na de introductie werden de ezels aan de wandelaars gekoppeld. Bij binnenkomst hadden we al een uitleg gekregen en de naam van je ezel. Vrijwilligster Karin vertelde mij dat ik kon kiezen tussen Charlotte en Charly. Lastige keuze, maar ik koos voor Charlotte. Gelukkig ging Charly ook mee, zodat ik mij niet schuldig hoefde te voelen. Nadat iedereen een ezel aan de lijn had, gingen we op pad. In het begin een beetje onwennig, maar al heel snel voelde het vertrouwd. De ezels liepen zo goed mee.

We hebben eerst een stukje gewandeld door het prachtige bos in herfstkleuren. Op een gegeven moment had Charlotte (de ezel dus) een versnelling in haar tempo. Ze haalde iedereen in en wilde voorop lopen. Even later werd duidelijk waarom: we naderden het weitje waar de eerste pauze was en waar ze even mochten grazen. Ik denk dat ze nog niet ontbeten had. Na een kleine pauze haalden we de teugels weer aan, hadden wij het weer voor het zeggen, en vervolgden we onze tocht.

Pauze ezelwandeling
Lekker heide eten tijdens de pauze

NP Utrechtse Heuvelrug

De wandeling gaat door een prachtig gedeelte van NP Utrechtse Heuvelrug. We hadden mooi weer en als je ezel netjes naast je loopt, kan je ook een beetje genieten van de omgeving. Toen de groep een beetje uit elkaar viel, had ik samen met Charlotte een zen momentje. Wij met z’n tweetjes in het bos, dat was echt genieten. Ik liet de teugel wat losser, en hopla, daar dook Charlotte de zijkant in, want ze zag meteen mogelijkheid om weer een sappig stukje gras te eten. Altijd alert blijven dus 😉

Charlotte, Charlotte en Charly

Als je blog Charliestravels heet, is het natuurlijk een leuk idee om met Charlotte en Charly op de foto te gaan. Karin vond dat ook een leuk idee. De fotograaf werd ingeseind en tijdens de volgende pauze zouden we dat even regelen. Niet dat Charlotte en Charly daar tijd voor hadden, die waren druk met lekker van de heide te snoepen en op zo’n afstand, dat alleen een panorama foto ons er alle drie op zou krijgen. Dankzij vrijwilligster Karin is het toch gelukt.

stichting ezelopvang zeist
Charlotte, Charlotte en Charly

Terug naar De Ezel Sociëteit

Helaas moeten we daarna weer terug. Ik had nog uren kunnen doorlopen! Als we terug zijn bij de Ezel Sociëteit mogen de ezels de weide weer in. Niet dat daar nog een grassprietje staat, maar het zand is lekker voor de hoeven, vertelt een vrijwilliger. Er ligt vers hooi voor ze klaar en alsof ze nog niks gehad hebben staan ze allemaal schouder aan schouder te eten.

Stichting Opvang de Ezel Sociëteit
Ze lijken wel “uitgehongerd” na de wandeling

De vrijwilligers van Stichting Opvang de Ezel Sociëteit

Het geeft mij nog even de tijd om met een paar vrijwilligers te praten. Wat een leuke mensen werken daar en wat hebben ze allemaal een liefde voor de ezels. Ze vertellen je ook allemaal graag over hun dieren. Dus tussen de verzorging en de aandacht voor de ezels door, kun je luisteren waar de ezels vandaan komen, welke ezels vriendjes zijn, hoe ze in de opvang terecht zijn gekomen. Maar ook over het nieuwe project van de Stichting in Nijkerk. Weet je trouwens dat de ezelopvang vrijwel alleen door vrijwilligers wordt gerund.

Wil je ook eens kijken bij De Ezel Sociëteit

Ben je nu enthousiast geworden om ook eens een kijkje te gaan nemen in Zeist, dan raad ik je aan dat zeker te doen. Je bent elke dag welkom. Je hoeft geen entree te betalen, maar doneren mag altijd. Graag zelfs, want de Stichting draait alleen op donaties en giften. Wil je alleen bij de ezels kijken en even in het winkeltje shoppen, dan kan dat. Maar wil je een wandeling met een ezel maken dan kun je beter op de website reserveren. Daar vind je nog veel meer informatie over de Stichting en de ezels.

Ezel Charlotte
Charlotte en Charlotte

Adopteer een ezel bij Stichting Opvang de Ezel Sociëteit

En mocht je nou helemaal verzot zijn geworden op de ezels, en misschien zelfs op één ezel in het bijzonder, dan kun je die adopteren. Voor 12,50 euro per maand. Daarvoor krijg je een adoptie certificaat, vier keer per jaar de nieuwsbrief met allerlei leuke weetjes en informatie, en het allerleukste: je mag onbeperkt langskomen om te knuffelen en je ezel te borstelen.

Even praktisch

  • De ezelopvang is te vinden aan de Zwitsersekade 5, 3707 HZ Zeist.
  • Parkeren mag bij Hotel Oud London (navigatieadres: Woudenbergseweg 52, 3707 HX Zeist). Als je bij de uitgang het parkeerterrein afloopt zit de ezelopvang ongeveer 50 meter aan de rechterhand.
  • Ze zijn dagelijks geopend van 11.00-16.00.
  • Vergeet niet om je portemonnee mee te nemen voor een donatie, want dat kunnen de ezels goed gebruiken!
  • Het is rolstoeltoegankelijk en je kunt zelfs dan met een ezel wandelen, geef dat dan aan bij de reservering , dan krijg je een ezel mee die dat gewend is.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter